37 éve került bemutatásra az István, a király rockopera

1983 augusztusában mutatták be az István, a király c. rockoperát, Budapesten a városligeti szánkózódombon. Ez a hely a bemutató előtt rendezvényre, illetve színpadi előadásra nem adott teret és a szánkózódombot is ettől az időtől kezdve keresztelték át Királydombbá, később hivatalosan is.

A magyar politikában 1990-ben volt a rendszerváltás, azonban a művészetben már ez 1983-ban megtörtént az első nagyszabású rockopera az István, a király színrevitelével. Sok mindenben áttörést jelentett a rockopera, vegyük például a szereposztást. Az István, a király a hagyományos színházi gyakorlat, a kemény rock zenével és a pop műfajjal való szembenállását törte meg, hiszen Pelsőczy László, Berek Kati, Sára Bernadett, Hűvösvölgyi Ildikó, Balázs Péter, Balázsovits Lajos színészek mellett az akkori "lázadó" rockerek: Varga Miklós, Vikidál Gyula, Nagy Feró, Deák "Bill" Gyula, Victor Máté kaptak főszerepet. 

A szerzők Szörényi Levente és Bródy János zenei múltja is a pop zenében gyökerezik. Az István, a király zenei stílusa, amelyben a populáris zene, a népzene, valamint az egyházi gregorián ötvöződött az első volt a hazai zenés színjátszás történetében. A nagyszabású művet 1983. augusztusában 6 előadásban 120000 néző látta, mozifilm, bakelitlemez, CD és kazetta is készült róla. Talán nem túlzás, hogy az István, a király hangzóanyaga fellelhető minden harmadik családnál.

 Az István, a király sikersorozatának ekkor még csak az elején tartunk, hiszen egy évvel később 1984. augusztusában a Szegedi Szabadtéri Játékok keretén belül ismét bemutatásra került, óriási sikerrel. A mű Szeged után legközelebb 1986-ban került színpadra Budapesten a Nemzeti Színház produkciójaként, ahol 1984-89-ig 224 előadást ért meg a darab, amit 179200 néző látott. Amikor 1990-ben Magyarországon is bekövetkezett a rendszerváltás, Budapest legismertebb és legtöbb nézőt befogadó helyén, a Népstadionban került ismét színre, ahol magyar koncertet, illetve zenés művet előtte még nem rendeztek. Ezt a két előadást 120000 néző látta és televíziós film is készült róla. 

Az István, a király az ország határait áttörve, 1992-ben a Sevillai Expo-n mutatkozott be óriási sikerrel, annak ellenére, hogy a mintegy ötezres nézőközönség között csak néhány tucatnyi magyar lelkesedett. De színre került a darab Németországban és Ausztriában is. Az István, a király bemutatásának 15. évfordulójára a Zikkurat Színpadi Ügynökség archív anyagokkal színesített és új, művészi felvételekkel gazdagított filmet készített Olasz Ferenc rendezésében, melyet az MTV 1998. december 26-án, István napján tűzte műsorára.

2000. március 18-án az István, a király elérkezett egy olyan fordulóponthoz, ahol az 1983-as előadás - és további 15 éven keresztül játszó - szereplők képletesen átadták a stafétát egy fiatalabb, Nemzeti Színházas szereplőgárdának. Mára felnőtt egy színész-zenész generáció, akik többek között az István, a királyon nevelkedtek, így nem csoda, hogy amikor a hanghordozás felújításakor a stúdióban hozzákezdtek a szereplők felénekléséhez, érezhető volt az a felkészültség, amit nem néhány nap alatt lehet elérni. A Nemzeti Színházban második alkalommal színre vitt István, a király óriási sikerrel folytatta eddig is töretlen pályafutását.

2001-ben újra Szegeden, 2002-ben az Esztergomi Nyári Játékokon mutatkozott be a rockopera, immáron Szörényi Levente két másik művével (Atilla-Isten kardja, Veled, Uram!) együtt, mely három mű .Szörényi Levente történelmi rockopera trilógiája. néven kapcsolódott össze.

Ki gondolta volna 1983-ban az István, a király rockopera ősbemutatóján, hogy húsz évet kell ahhoz várni, hogy a mű az erdélyi magyarsághoz is eljuthasson? Többszöri próbálkozás után 2003. július 5-én este, a csíksomlyói búcsúk színhelyén közel félmillió néző előtt felcsendültek az ismert dallamok. A közönség a szereplőkkel együtt énekelte végig a darabot, lengtek a magyar zászlók, égett a sok ezernyi gyertya és a darab végén elhangzott a magyar és a székely himnusz.
A Magyar Televízió jóvoltából további százezrek, sőt milliók nézhették végig az erdélyi magyarság ünnepét. Jó volt ezt látni, megélni, jelen lenni. Hogy Szörényi Levente szavaival éljünk ez az esemény megteremtette itthon a "nemzeti minimumot", hisz nem volt olyan tudósítás, kommentár, hír, értékelés, amely ne felsőfokon beszélt volna az eseményről.

Az István, a király egy héttel a csíksomlyói bemutató előtt a Horvátországi Pulában aratott nagy sikert, s ezzel a történelmi Magyarország két végpontját hódította meg. A mű ősbemutatójának 20 éves jubileumát augusztus 20-án, a király városában, Esztergomban, az Esztergomi Nyári Játékokon ünnepelte három nagysikerű előadással.

A 2008. június 18-án a Papp László Budapest Sportarénában tartott díszelőadás szereplőit a megelőző közel egy évben A Társulat című műsor válogatta ki. Az egyetlen ismertebb szereplő Feke Pál volt, illetve a darabban ismét feltűnt a szerzőpáros is. A 2008. augusztus 20-án vetített filmváltozatot a 2003-ban elhunyt Boldizsár Miklós emlékének ajánlották.

A rockopera kortárs verzióját Alföldi Róbert rendezte meg az ősbemutató 30. jubileumi évfordulójának tiszteletére. Az újragondolt változatot először 2013. augusztus 17-én mutatták be a Szegedi Szabadtéri Játékok keretén belül. Ez az előadás sajátos stílusa miatt nagy vihart kavart, de a hatalmas érdeklődésre tekintettel Szegeden 2013 augusztusában a szokásos kettő helyett három alkalommal adták elő. Az előadást az RTL Klub közvetítette, ez a weben is látható. Augusztus 30-án ismét bemutatták, a budapesti Papp László Sportarénában.

Rockhírock

 • 2020, október 12

  Negyedszázad telt el azóta, hogy a legendás Queen együttes legutóbb a slágerlisták élén járt. Most a Live Around The World című koncertalbumukkal kerültek ismét az élre – ez az együttes

 • 2020, október 7

  65 éves korában meghalt Eddie Van Halen, a Van Halen együttes alapítója és gitárosa – írja a TMZ. A hírt fia, Wolfgang a Twitteren jelentette be. A zenész több mint 10 éve gégerákkal küzdött, öt évig

 • 2020, október 1

  A zenekar 2020. szeptember 28-án új képpel és rövid animációval jelentkezett, majd szeptember 30-án megjelent a fent látható új zenekari fotó is. A kép tanúsága szerint Cliff Williams, Angus Young és Stevie

 • 2020, szeptember

  Lee Kerslake prosztatarákban szenvedett, hetvenhárom éves korában érte a halál – adta hírül a BBC.

  A dobos játszott a Black Sabbath

 • 2020, augusztus

  Fortepan/Urbán Tamás

  „Kellett, hogy valami jöjjön, történjen velem…” - emlékeim a Fekete Bárányok-koncertről

  Egy átlagosnak ígérkező szombat reggelre ébredtem 1980

Oldalak