HétköznaPI CSAlódások: “A punkok mindig az ellen a rendszer ellen lázadtak, amelyikben éppen éltek.”

A Hétköznapi Csalódások nevű szélsőbalos punkegyüttes raktárkoncertjét durván cenzúrázták, és az egyik résztvevőjüket aki a helyszínen érdemben szidta a kormányt a felvétel után durván megverték. 

Kakas Lívia interjúja Megyeri Ferenc énekessel:

Kakas Lívia: Hogyan van az, hogy a Picsa egy igazi baloldali punk zenekar? Éltetitek a Népköztársaságot, a munkásokat és Kádárt. Magyarországon ez nem feltétlenül szokványos. Például a nagy előd a CPG egyik tagjával most jelent meg egy hosszabb interjú, amiben eléggé osztja a Kádár rendszert. Mit gondolsz erről?

Megyeri Ferenc: A punkok mindig az ellen a rendszer ellen lázadtak, amelyikben éppen éltek.
A nyugaton kialakult eredeti punk antikapitalista és balos töltésű volt, de itthon a hazai punkok félreértve az egészet többnyire úgy gondolták, hogy a punk jobbos és szocializmusellenes, antikommunista. Ez hatalmas tévedés, de nálunk minden hasonló mozgalmat félreértettek.

A 60-as évek végén a magyar hippik az amerikai követség elé vonulva azt üvöltözték, hogy “amik, amik, barátaink” miközben a hippik világszerte az amerikaiak imperialista törekvései ellen tüntettek és elítélték a vietnami háborút.

A CPG hasonló hibába esett, de nem tudom elítélni őket, mindig haveri kapcsolatban voltunk velük, sokat játszottunk együtt, tudom, hogy alapvetően jó szándékú srácok. Haska Béla a Fideszt is utálja, tehát nem arról van szó, hogy szerinte egy rossz rendszert váltott fel a mostani jó rendszer. Sok kortársammal együtt ők sem ismerték fel, hogy a Kádár-rendszer néhány negatívuma mellett rengeteg pozitívumot is fel tudott mutatni. 1000 év magyar történelmében az egyetlen olyan berendezkedés volt, amelyik munkásmillióknak, a magyarok 90%-ának biztosított biztos megélhetést, szociális biztonságot, ingyenes tanulási, művelődési lehetőséget és folyamatos anyagi gyarapodást. Ezt sem előtte, sem azóta nem tudta produkálni egyetlen hazai hatalom sem.

K.L.: A közönségetek is baloldali? Vagy inkább csak az őrületes koncertjeitek hangulata húzza be őket?

M.F.: A közönségünk eléggé heterogén, bármilyen furcsa, de még jobbosok is akadnak közöttük. Szóval nem egy uniformizált tömeg, az biztos.

K.L.: A koronavírus alatt hogyan oldjátok meg az életeteket? Együtt tud maradni a banda? Miből éltek ilyenkor?

M.F.: Mi mindig melóztunk, soha nem a zenélésből éltünk. A koncertezés nagyon hiányzik, a hatalmon lévő tolvajok logikátlan korlátozásai elég elkeserítőek.

K.L.: Úgy tudjuk, hogy a raktárkoncertes ügyben valami disznóság történt veletek. 

M.F.: Elég hosszú sztori, aki kíváncsi a részletekre, nézzen fel a Facebook-oldalunkra, ott nagyon aprólékosan leírtuk a történteket. Röviden annyi történt, hogy a zenekar részt vett abban a koncertsorozatban, amelyre koncertszervezők javaslatai alapján lehetett bejutni.
A bejutásnak örültünk, mert így legalább visszaszerezhettük a narancsos bűnözők által lenyúlt közpénzek egy egészen kis töredékét. A helyszínen aztán először a SOROS feliratú pólómat akarták levetetni a fidesznyik cenzorok, majd az elkészült koncertfelvételből kivágták a Fideszt és Orbánt kritizáló dalainkat, az összekötőszövegeim felét, valamint a bulin közreműködő bohócjelmezes színészbarátunkat is, aki a számok között fideszes jelmondatokat kiabált. Tehát gyakorlatilag eltüntettek egy szereplőt!
Aztán pár nap múlva nagydarab, kopasz emberek a lakása előtt megverték, fényes nappal. Csak annyit kérdeztek tőle, hogy “te vagy az a színészgyerek?”… Azóta szerencsére jól van.

K.L.: Hát ez nagyon durva! Tényleg ennyire be van tőletek szarva a hatalom? Azért ez egy elismerés is, nem?

M.F.: Akár elismerésnek is vehetnénk, de inkább szánalmas, hogy ezek a tolvajok mennyire kicsinyesek.

K.L.: A teljes koncert látható lesz valahol, vagy elveszett végleg?

M.F.: Jó kérdés, ezt nem tudjuk. A szerződés alapján ugyanis a felvétel az ő tulajdonukat képezi.
De saját költségen felvettük újra az egészet, immár cenzúrázatlan változatban, bohócostól, január 31-én megjelentetjük NERaktárkoncert címen a Facebook-oldalunkon és a legnagyobb videómegosztó oldalon is. 

K.L.: Kijött az új lemezetek is, ami újra József Attila költészetén alapul. Hogy fogadja a közönség?

M.F.: Eddig szinte csak pozitív visszajelzéseket kaptunk, erre az anyagra különösen büszkék vagyunk, mert sikerült nagyon sokrétű zenét összeraknunk a versekhez. Méltó lett a legnagyobb magyar proletárköltőhöz, József Attilához.

K.L.: Van kedvenc számod róla?

M.F.: Igen, kettő is."A Buza" és "A kanász"

Update: A videot letiltották a youtube-ról

2016, április 24

1976. április 23-án változott meg örökre a punk világa, ugyanis ekkor jelent meg a Ramones első, saját magukról elnevezett lemeze. Gyakorlatilag ők lettek a stílus…

2015, december 2

The Cardigans - My Favourite Game

Nem tudom mi az ami után kutakodsz,
De hogy nem találtad meg bébi, az holtbiztos.…

2015, augusztus

A németországi Rock Am Ring fesztiválon, Bruce Dickinsonék is felléptek 2014 június 5-én. A buliról kikerült a világhálóra egy felvétel, úgyhogy akinek nem volt elég a 2014.…

2018, július 19

Nagy Feró és a Beatrice zenekar története áll a rock musical középpontjában, mely mostanra már rocktörténeti csemege. Nagy Feró évtizedeken keresztül folyamatosan…