Igen, ő a gyöngyhajú lány…

Akiről először az Omega énekelt, utána persze másoknak is megtetszett, és többen magukévá tették.

Igen, ő a gyöngyhajú lány… Ha róla énekeltek a színpadon, ezrek, tízezrek ájuldoztak, csápoltak és lelkesedtek, mindegy volt, hogy az Omega, a Scorpions vagy mondjuk Aleš Brichta rajongóiról van szó.

A legendás magyar zenekar, az Omega 1962-ben alakult, és 1969-ben jelentette meg 10.000 lépés című lemezét, amelyről a Gyöngyhajú lány kis túlzással világsikert ért el. Az Omega nevéhez számos magyar rekord fűződik: 1968-as első albumuk (Trombitás Frédi és a rettenetes emberek) az első olyan kiadás volt az országban, amelyen egyetlen zenekar szerepelt csak. Az Omega kijutott Angliába, a Tízezer lépésé volt az első kinyitható lemezborító hazánkban.

Ez az album az Omega első korszakában keletkezett, amikor még ott játszott Presser és Laux, akik 1971-ben – Adamis Anna szövegíróval együtt – távoztak a zenekarból, és megalapították a magyar rocktörténet másik nagyágyúját, az LGT-t. Ezután az Omega irányt váltott, és változatlanul hatalmas sikereket ért el, de ez már egy „másik zenekar” volt, ahogyan azt sokan megállapítják. Mindenesetre tény, hogy a Gyöngyhajú lány zenéje Presser Gábor, szövege pedig Adamis Anna nevéhez fűződik.

Sajnálatos tény, hogy sem az Omega, sem pedig az LGT nem ért el valódi világhírt – ennek számos oka volt, és nem csupán a magyar nyelv. Az Omegát hívták lemezfelvételre Franciaországba, de a magyar állam nem járult hozzá, hogy annyi ideig „nyugaton” tartózkodjanak. Sor kerülhetett volna egy hosszabb angliai turnéra is, az „illetékes elvtársak” azonban inkább az Illés zenekart küldték.

Mindenesetre ha a zenekar nem is, de a Gyöngyhajú lány meghódította Európa számos országát: ebben az első és legfontosabb lépés alighanem a Scorpions zenekarnak köszönhető. A cseh változat érdekessége, hogy az ottani rajongótábor nagy része abban a hiszemben van mindmáig, hogy a dal eredetije a Scorpions szerzeménye.

De a Gyöngyhajú lány kapós még 40 felett is, és nem csak Európában: legutóbb egy amerikai énekes, Kanye West tette ugyanis magáévá, anélkül, hogy szólt volna erről az érintetteknek: az Omega végül jelentős összeghez jutott ezért az apró kis „figyelmetlenségért”. Hiába, egy igazi nőnek nagy ára van…

Kevés lányba voltak annyian szerelmesek, mint a gyöngyhajúba… Bár Presser – immár az LGT-vel – tett egy kísérletet, hogy egy másik hölgyben is felidézze az egykori csodát, ezúttal a gyöngyhajú helyett az álomarcú volt a bűvös szó (és a szövegíró ezúttal is Adamis Anna)… Nem tudom, ki hogy van vele, nekem mindketten nagyon tetszenek…

- Kocsis Péter -

Rockhírock

  • 2022, november 7

    A Red Hot Chili Peppers egy zártkörű Los Angeles-i koncerten feldolgozta a Nirvana 1991-es "Smells Like Teen Spirit" című korszakalkotó dalát.
    A funk rockerek október 29-én egy rövid, 11 dalos szettet játszottak a Silverlake Conservatory of Musicban, ami egy nonprofit oktatási szervezet, amelyet Flea 2001-ben alapított a zenei oktatás elősegítésére. Anthony Kiedis is az...

  • 2022, november 5

    Ziskó Olivér: "December elsején jelenik meg a Global Warning lemez.
    A múlt hónapban közzétett 21st Century Shock dal után most újabb video premiereket időzítettünk. A Hoax a hangulata szempontjából a lemez legdrámaibb szerzeménye. Szimfonikus zenekari plug-ineket is használtam a dalszerzéskor. Ez az első videó, amiben nem a dobolást és a közreműködőzenészeket filmeztük, hanem egyszerűen összevágtunk rá egy...

Égben lebegők

79 éves korában meghalt Christine McVie, a Fleetwood Mac énekes-dalszerzője.

„Christine McVie családja nevében nehéz szívvel tájékoztatunk titeket Christine haláláról” – olvasható az énekes családja által közzétett szövegben, amely szerint az énekes-dalszövegíró békésen hunyt el kórházban szerdán reggel rövid betegséget követően, családja körében.

„Megkérünk mindekit, hogy tartsa tiszteletben a...

76 éves korában elhunyt Dan McCafferty, a Nazareth skót hard rock zenekar alapító tagja – jelentette be kedden az együttes Facebook-oldalán.

„Dan ma 12 óra 40-kor elhunyt. Ez a legszomorúbb bejelentés, amit valaha is tennem kellett. Maryann (McCafferty felesége) és a család egy csodálatos férjet és apát, én a legjobb barátomat, a világ pedig a valaha élt legnagyobb énekest veszítette el” – írta bejegyzésében...

79 éves korában meghalt Vangelis (Vangélis Papathanasíu) görög zeneszerző, aki többek közt Tűzszekerek főcímzenéjének Oscar-díjas alkotója, illetvetve a Szárnyas fejvadász zenéjének komponistája.
A Reuters híradása szerint a zeneszerző-zenész kedden késő este halt meg egy franciaországi kórházban. Halálának okát egyelőre nem közölték.

Első együttesét 1963-ban alapította, az öttagú Formynx hamarosan...