Így üzent át a vasfüggönyön a beatzene

Nyolcszázmilliós lemezeladásával ma is a Beatles a legsikeresebb együttes. Zenei stílusuk világszerte számos zenészt inspirált.
Kezdeti népszerűségüket elsősorban a lázadásnak, az „ellenkultúra” megtestesítésének köszönhették. Eleinte Liverpoolban és Hamburg klubjaiban koncertezve szereztek jelentős hírnevet. Első tengerentúli koncertjüket 1964-ben rendezték, melyet követően már egyértelműen a legnépszerűbb zenekarnak számítottak az egész világon.

Karrierjük töretlenül ívelt felfelé, zenéjükhöz ekkor már filmeket is forgattak, felismerve ennek jelentőségét és a benne rejlő lehetőségeket.
Az együttes hanyatlásának, szétesésének kezdete 1966-ra tehető. Utolsó hivatalos koncertjüket 1966. augusztus 29-én adták San Franciscóban. Ezután főként a lemezek kiadására koncentráltak. A banda tagjai között a ’60-as évek végén egyre több konfliktus alakult ki, és ez 1970-ben hivatalosan is az együttes megszűnéséhez vezetett.

A Beatles ’70-ben feloszlott, de világszerte továbbra is zenészek ezreit ihlette meg. Hazánkban a legkomolyabb hatással talán az Illés együttesre voltak. Bár a két zenekar teljesen más viszonyok, kulturális hatások és lehetőségek közt született, volt valami közös bennük: a kormányzat ellen való lázadás. A zenekar tagja, a 2007-ben elhunyt Illés Lajos egyszer úgy fogalmazott, ahogy a Beatles polgárpukkasztó volt, úgy ők maguk „kommunista pukkasztóak”.

Akárcsak Angliában a Beatles, az Illés Magyarországon a fiatalságnak a hitet, az őszinteséget, a változtatni akarás értékeit adta át. A zenekar tehát jóval többet nyújtott a közönségnek a zenénél: életfelfogást, ízlésvilágot és egy szabadabb életre való törekvést. Épp emiatt a pártállam ügynökapparátusa mindvégig rajtuk tartotta a szemét, és vélhetően ez is hozzájárult ahhoz, hogy 1973-ban felbomlottak. 

Az Illés a maga korában az egyetlen olyan együttes volt, amely néha nyíltan, néha „virágnyelven” kritizálta a rendszert. Zenéjük, dalaik mondanivalójának különlegessége abban állt, hogy valóban össze tudta kötni az embereket, és nem feszültséget szított. Dalaik gyakorlatilag a rendszerellenesség alternatív kifejeződésévé, a korabeli ifjúság himnuszaivá váltak.

Érdekesség, hogy az Illés éppen 1970-ben utazhatott Londonba koncertezni. Sajnos a Beatles-szel ekkor már nem találkozhattak, pedig biztosan emlékezetes esemény lett volna.

Rockhírock

 • 2020, október 12

  Negyedszázad telt el azóta, hogy a legendás Queen együttes legutóbb a slágerlisták élén járt. Most a Live Around The World című koncertalbumukkal kerültek ismét az élre – ez az együttes

 • 2020, október 7

  65 éves korában meghalt Eddie Van Halen, a Van Halen együttes alapítója és gitárosa – írja a TMZ. A hírt fia, Wolfgang a Twitteren jelentette be. A zenész több mint 10 éve gégerákkal küzdött, öt évig

 • 2020, október 1

  A zenekar 2020. szeptember 28-án új képpel és rövid animációval jelentkezett, majd szeptember 30-án megjelent a fent látható új zenekari fotó is. A kép tanúsága szerint Cliff Williams, Angus Young és Stevie

 • 2020, szeptember

  Lee Kerslake prosztatarákban szenvedett, hetvenhárom éves korában érte a halál – adta hírül a BBC.

  A dobos játszott a Black Sabbath

 • 2020, augusztus

  Fortepan/Urbán Tamás

  „Kellett, hogy valami jöjjön, történjen velem…” - emlékeim a Fekete Bárányok-koncertről

  Egy átlagosnak ígérkező szombat reggelre ébredtem 1980

Oldalak