Jimmy Page: koncertek nélkül a zene nem jelent semmit

Néhány hónappal ezelőtt interjút készítettem Paul McCartney-val, aki elmondta, hogy kerüli a róla, vagy a Beatles-ről szóló könyveket, mivel előfordulnak bennük apróságok rosszul leírva, ami irritálja. Olvasol könyveket magadról?

Pontosan tudom mire gondolsz. Sokan, akik akkoriban éltek már nincsenek köztünk, így nem vallhatnak erről. Úgy tűnik, nagyon sok olyan ember írja ezeket a könyveket, akik közel sem voltak az eseményekhez. Felerősítették, eltúlozták, kiszínezték, ezek az emberek stand-up humoristák is lehetnének a vígjátékokba illő történeteikkel. És nem is voltak ott! Vannak olyan dolgok, amelyek köszönőviszonyban sincsenek az igazsággal.
Hogyan mondhatja el valaki, hogy mi történt a "Stairway to Heaven" felvételén? Hányan voltak ott? Csak négy zenész és egy hangmérnök.

Mennyire fontos számodra az örökség?

Valaki egyszer megkérdezte tőlem, hogy megfélemlített-e a múltam, és nem voltam-e villámgyors, amikor ezt mondtam, de valójában azonnali válasz volt. Azt mondtam: "Nem, ez inspirált."

Tudom, hogy ez pillanatnyilag problematikus és nem belátható időn belül lesz, de várod, hogy újra fellépj?

Amikor először beléptünk a korlátozásokba, azt gondoltam: "Rendben, itt az ideje, hogy elkezdjek gondolkodni azon, hogy valamikor visszatérjek és képes legyek fellépni."
De ez most nagyon szomorú és reménytelen időszak és ez a vírus amit tett nemzetközileg is a családokkal, a művészetekkel és mindennel, amit szeretünk és kedves nekünk, és az egész koncerthelyzet, nagyon aggaszt engem.

Az élő zene nagyon fontos a fiatal zenészek számára. Fiatal korunkban mindannyiunknak voltak kis koncertjeink, abban a reményben, hogy majd egyszer valahol nagyobb helyen fogunk játszani, és ez nagyon fontos része a közösen játszó zenészek közösségének.
Számomra mindig is ez volt a legfontosabb. Soha nem leszek egy studióban ülő ember, aki egyedül készíti a felvételeket és online küldi el valakiknek. Nem így kerültem kapcsolatba a zenével hanem a közös élmények kapcsán - együtt játszani a többiekkel.

Játszanunk kell az embereknek, koncertekre és közösségre van szükségünk. Mert enélkül a zene nem jelent semmit.

2021, január 26

A Hétköznapi Csalódások nevű szélsőbalos punkegyüttes raktárkoncertjét durván cenzúrázták, és az egyik résztvevőjüket aki a helyszínen érdemben szidta a kormányt…

2015, április 9

Joey Ramone - What A Wanderful World

Látok zöldellő fákat, piros rózsákat
Neked és nekem virágzanak
És azt…

2015, december 2

The Doors - When The Music's Over

ha elhal a dal
üsd le a fényt
a zene örök jóbarát
táncolj ha mersz…

2015, október 29

Otis Redding - Sittin' On the Dock of the Bay

Ülök a mólón a víz
szélén
Merengek a dagály