Kirk Hammett: David Bowie "óriási hatással volt" a Metallica tagjaira

"Bowie óriási hatással volt rám. A 'Changesonebowie' azon kevés albumok egyike volt, amit kölyökkoromban vettem. Akkoriban még az alapján döntöttem így, mely előadók dalai tetszettek legjobban a rádióban - ez alapján elmentem, és megvettem az adott lemezt. Ilyen volt Elton John, ilyen volt David Bowie, ilyen volt a KISS, ilyen volt a Thin Lizzy és a Led Zeppelin is. Azt hiszem, tőlük vettem meg az első saját lemezeimet. Bowie 'Changesonebowie' című albumára azért tettem szert, mert imádtam a 'Fame' és a 'Golden Years' dalokat. Ez a két nóta teljesen más volt, mint a többi zene, ami akkoriban szólt a rádióban. Nagyon bele tudtam merülni...".

Hammett így folytatta: "David Bowie óriási hatással volt rám, és a Metallica többi tagjára. Ezt tudom... [a banda néhai basszerosa] Cliff Burton és én rengeteget hallgattuk a 'Ziggy Stardust' albumot, amikor a 'Ride The Lightning'-gal turnéztunk. Sőt, a [Metallica egyik dala] 'Leper Messiah' a 'Ziggy Stardust' egyik sora által lett megihletve. De szerintem ha valaki jobban belemerül a Metallica dalaiba, az hallhatja a hatást... elég meghallgatni csak Bowie 'Andy Warhol' című számát, és már tudjátok is, miről beszélek. Ez a dal nagy mértékben befolyásolta Cliff Burton-t és a teljes 'Ride...' albumot. Aztán ott van a 'Hunky Dory' is... azt szintén imádta Cliff. Visszatérve az 'Andy Warhol'-ra... ha meghallgatjátok, egyértelműen hallhattok valamit benne, ami kapcsán azt mondjátok: 'Oh, tényleg! Bowie zenéje valóban nagy mértékben hatott a Metallicára'. De nem akarom elárulni, hogy pontosan mi fogott meg minket benne; ezt rátok bízom... szerintem könnyen rájöttök".

Bowie 69 éves korában hunyt el, 18 hónapnyi rákkal való küzdelem után. A beszámolók szerint a zenész betegségéről még a közeli ismerősei, rokonai sem tudtak.

Egy 2015 áprilisi hír (Metal Hammer magazin) arról számolt be, hogy Lou Reed özvegye, Laurie Anderson szerint David Bowie nagy rajongója volt a Metallica és néhai férje közös, 'Lulu' című albumának. Bowie "zseniálisnak", "mesterműnek" nevezte a világszerte egyébként vitatott lemezt - Reed 1973-as 'Berlin' albumához hasonlította azt, mondván: "Eleinte azt sem szerették sokan, de egy idő után mégis hozzá nőtt az emberek szívéhez".

Rockhírock

  • 2022, november 7

    A Red Hot Chili Peppers egy zártkörű Los Angeles-i koncerten feldolgozta a Nirvana 1991-es "Smells Like Teen Spirit" című korszakalkotó dalát.
    A funk rockerek október 29-én egy rövid, 11 dalos szettet játszottak a Silverlake Conservatory of Musicban, ami egy nonprofit oktatási szervezet, amelyet Flea 2001-ben alapított a zenei oktatás elősegítésére. Anthony Kiedis is az...

  • 2022, november 5

    Ziskó Olivér: "December elsején jelenik meg a Global Warning lemez.
    A múlt hónapban közzétett 21st Century Shock dal után most újabb video premiereket időzítettünk. A Hoax a hangulata szempontjából a lemez legdrámaibb szerzeménye. Szimfonikus zenekari plug-ineket is használtam a dalszerzéskor. Ez az első videó, amiben nem a dobolást és a közreműködőzenészeket filmeztük, hanem egyszerűen összevágtunk rá egy...

Égben lebegők

79 éves korában meghalt Christine McVie, a Fleetwood Mac énekes-dalszerzője.

„Christine McVie családja nevében nehéz szívvel tájékoztatunk titeket Christine haláláról” – olvasható az énekes családja által közzétett szövegben, amely szerint az énekes-dalszövegíró békésen hunyt el kórházban szerdán reggel rövid betegséget követően, családja körében.

„Megkérünk mindekit, hogy tartsa tiszteletben a...

76 éves korában elhunyt Dan McCafferty, a Nazareth skót hard rock zenekar alapító tagja – jelentette be kedden az együttes Facebook-oldalán.

„Dan ma 12 óra 40-kor elhunyt. Ez a legszomorúbb bejelentés, amit valaha is tennem kellett. Maryann (McCafferty felesége) és a család egy csodálatos férjet és apát, én a legjobb barátomat, a világ pedig a valaha élt legnagyobb énekest veszítette el” – írta bejegyzésében...

79 éves korában meghalt Vangelis (Vangélis Papathanasíu) görög zeneszerző, aki többek közt Tűzszekerek főcímzenéjének Oscar-díjas alkotója, illetvetve a Szárnyas fejvadász zenéjének komponistája.
A Reuters híradása szerint a zeneszerző-zenész kedden késő este halt meg egy franciaországi kórházban. Halálának okát egyelőre nem közölték.

Első együttesét 1963-ban alapította, az öttagú Formynx hamarosan...