Meghalt Florian Schneider, a Kraftwerk alapítója

A hírt egyik zenésztársa erősítette meg a Guardiannek. A 73 éves zenész hosszú betegség után, egy héttel ezelőtt halt meg, azonban a hírt eddig nem hozták nyilvánosságra. 

A zenetörténeti jelentőségű Kraftwerket Florian Schneider-Esleben és Ralf Hütter 1970-ben alapította, korábban mindketten az Organisation tagjai is voltak. A részben improvizatív, de mégis kötött tempóban lüktető zenekar után logikus továbblépés volt a Kraftwerk, amire az Organisation lecsupaszított örököseként is lehet tekintetni. 

Schneider párhuzamosan játszott strukturált és improvizatív zenét a hatvanas évek végén. 1967-től egy évig tagja volt többek között a Pissoff formációnak is, amely Joseph Beuys tanítványának, Eberhard Kranemannak és baráti társaságának volt folyamatosan változó felállású, nem hagyományos zenekara. 

Korai kísérletei az elektronikával az eredeti hangszerével folytak, így az első szintetizátorait és effektjeit még elektroakusztikus kísérletekre használta. A fuvola mellett hegedűn és gitáron is játszott, azonban az 1974-es Autobahn megjelenésére fokozatosan kikoptak az akusztikus hangok a kelléktárából, és a szintetizátor lett a fő hangszere. A Kraftwerk eleinte a Schneider-Hütter duóból és folyamatosan váltakozó vendégekből állt, akiket a krautrocknak nevezett német kör sztárproducere, Conny Plank fogott össze, de a zenekar berobbanásakor állandósult a felállás Karl Bartossal és Wolfgang Flürrel, így létrejött az a hibrid, ami a rock és a techno közötti zenei átmenetet képviselte, és ami a zenekar legismertebb számait is produkálta. 

A zenész 2009-es kiválásáig volt a Kraftwerk tagja, bár utolsó, 2008-as turnéjukra már nem tartott velük. A zene mellett érdekelték társadalmi problémák is, 2015-ben a belga Dan Lachsmannal és az Atom*, illetve Señor Coconutként is ismert Uwe Schmidttel készített Stop Plastic Pollution címmel zenét az óceánok tisztaságáért kampányoló Parley for the Oceans szervezet számára. Schneider egy interjúban arról beszélt, hogy az inspirációt az jelentette, amikor úszni ment Ghána partjainál, és látta, hogy a halászok semmi mást nem találtak a hálóikban, mint műanyaghulladékot. 

A Kraftwerk zenetörténetre gyakorolt hatása kolosszális. Előfutára volt a szintetizátorok használatának, ami a 80-as évek zenéjét nagyban meghatározta. Az Afrika Bambaataa mintázta a Trans-Europe Express és a Numbers hangjait az egyik legelső hip-hop slágerben, a Planet Rock-ban, majd nem sokkal később közvetlenül hatottak a detroit technót elindító mesterhármasra (Juan Atkins, Kevin Saunderson & Derrick May), akik a Kraftwerk repetitív zenéjét házasították a saját zenei hagyományaik lendületességével és húzásával. A lista a végtelenségig bővíthető azokról, akikre közvetlenül hatott a zenéjük, és azt sem túlzás kijelenteni, hogy bármelyik mai zenéből legfeljebb két lépés eljutni a düsseldorfi zenekarig. 

- Index -

Rockhírock

 • 2020, augusztus

  Nyolcszázmilliós lemezeladásával ma is a Beatles a legsikeresebb együttes. Zenei stílusuk világszerte számos zenészt inspirált.
  Kezdeti népszerűségüket elsősorban a lázadásnak, az „ellenkultúra” megtestesítésének köszönhették.

 • 2020, július 26

  73 éves korában meghalt Peter Green, aki a Fleetwood Mac alapítója és gitárosa volt, de a zenekar legsikeresebb korszaka idején már nem volt tagja az együttesnek. Green (eredeti nevén Greenbaum)

 • 2020, július 8 -

  Hatalmas bulival (with a little help from his friend) szokta ünnepelni születésnapját, idén mindezt online teszi meg. 80 éves lett a Beatles alulértékelt zenésze, akinek a királynő még azt is engedélyezte

 • 2020, július 4 -

  Ziskó Olivér, az ismert dobos így mesélt készülő lemezéről, amelyen több kiváló zenész is közreműködik:

  "Tavaly óta dolgozunk egy több szempontból is rendhagyó albumon. A

 • 2020, június 5 -

  72 éves korában elhunyt Steve Priest, a Sweet alapfelállásának basszusgitárosa, aki az 1968 és 1982 közötti első korszakban végig, megszakítás nélkül a csapat tagja volt. A zenész 72 éves volt, és az utóbbi időszakban nem örvendett

Oldalak