Meghalt Gary Brooker, a Procol Harum énekese

A Whiter Shade of Pale társszerzője 76 éves volt.

A leginkább az 1967-es A Whiter Shade of Pale című, “a baby boomer generációt pszichedelikus melankóliájával elbájoló” dalról ismert zenekar többi tagja  szomorúan búcsúzott az "egyéniségéről, integritásáról és időnként makacs különcségéről ismert" zenésztársuktól, írja a Guardian.

A Procol Harum frontemberét, aki zongoristaként, zeneszerzőként és szövegíróként is aktív volt, rákos megbetegedés miatt kezelték. Gary Brooker az otthonában hunyt el a hétvégén.

A zenekar honlapja “a zeneipar fényesen csillogó, pótolhatatlan fényeként” emlegeti az “egyedi tehetséggel” rendelkező Brookert, akinek “hangja és zongorajátéka Pocol 50 éves nemzetközi koncertkarrierjének egyetlen meghatározó állandó összetevője. Bármiféle színpadi bohóckodás és egyéb trükk nélkül is ő volt a leginkább figyelemfelkeltő zenész a showban”.

A Keith Reiddel közösen írt A Whiter Shade of Pale már két héttel megjelenése után a brit zenei listák élére került, majd az európai és észak-amerikai listákat is uralta, és több mint tízmillió példányban kelt el. Később több mint ezer alkalommal dolgozták fel más zenészek.

A dal szövegének értelméről számos találgatás röppent fel, volt, aki úgy vélte, hogy egy kudarcra ítélt szexuális együttlét történetét, mások szerint egy hallucinogén drogos tripet mesélt el, de olyan is volt, akit Chaucer Canterbury mesék című művének feldolgozását látta bele.

Maga Brooker Johann Sebastian Bach-ot jelölte meg, mint aki a dal melódiáját inspirálta.

Rockhírock

 • 2023, február 1

  Lemondta európai turnéját Ozzy Osbourne, és a közleményéből úgy tűnik, hogy nem is fog többet fellépni.

  Ozzy a Facebook oldalán kiadott közleményben négy évvel ezelőtti balesetére, komoly gerincsérülésére hivatkozott: mint írta, a hangja rendben lenne, de fizikailag túl gyenge ahhoz, hogy színpadra álljon.

  ...

 • 2023, január 19

  Öt nagyszabású koncertet ad.

  Suzi Quatro 2023 novemberében egy ötnapos brit turnéval ünnepli áttörést jelentő 'Can the Can' című kislemezének 50. évfordulóját.

  A londoni Royal Albert Hallban 2022-ben megtartott négy estés, teltházas turnéját követően Suzi Quatro idén ősszel ismét útra kel, és fellép a cardiffi St David's Hallban, a Brighton Dome-ban, a londoni Palladiumban, a...

Égben lebegők

79 éves korában meghalt Christine McVie, a Fleetwood Mac énekes-dalszerzője.

„Christine McVie családja nevében nehéz szívvel tájékoztatunk titeket Christine haláláról” – olvasható az énekes családja által közzétett szövegben, amely szerint az énekes-dalszövegíró békésen hunyt el kórházban szerdán reggel rövid betegséget követően, családja körében.

„Megkérünk mindekit, hogy tartsa tiszteletben a...

76 éves korában elhunyt Dan McCafferty, a Nazareth skót hard rock zenekar alapító tagja – jelentette be kedden az együttes Facebook-oldalán.

„Dan ma 12 óra 40-kor elhunyt. Ez a legszomorúbb bejelentés, amit valaha is tennem kellett. Maryann (McCafferty felesége) és a család egy csodálatos férjet és apát, én a legjobb barátomat, a világ pedig a valaha élt legnagyobb énekest veszítette el” – írta bejegyzésében...

79 éves korában meghalt Vangelis (Vangélis Papathanasíu) görög zeneszerző, aki többek közt Tűzszekerek főcímzenéjének Oscar-díjas alkotója, illetvetve a Szárnyas fejvadász zenéjének komponistája.
A Reuters híradása szerint a zeneszerző-zenész kedden késő este halt meg egy franciaországi kórházban. Halálának okát egyelőre nem közölték.

Első együttesét 1963-ban alapította, az öttagú Formynx hamarosan...