Meghalt Gary Brooker, a Procol Harum énekese

A Whiter Shade of Pale társszerzője 76 éves volt.

A leginkább az 1967-es A Whiter Shade of Pale című, “a baby boomer generációt pszichedelikus melankóliájával elbájoló” dalról ismert zenekar többi tagja  szomorúan búcsúzott az "egyéniségéről, integritásáról és időnként makacs különcségéről ismert" zenésztársuktól, írja a Guardian.

A Procol Harum frontemberét, aki zongoristaként, zeneszerzőként és szövegíróként is aktív volt, rákos megbetegedés miatt kezelték. Gary Brooker az otthonában hunyt el a hétvégén.

A zenekar honlapja “a zeneipar fényesen csillogó, pótolhatatlan fényeként” emlegeti az “egyedi tehetséggel” rendelkező Brookert, akinek “hangja és zongorajátéka Pocol 50 éves nemzetközi koncertkarrierjének egyetlen meghatározó állandó összetevője. Bármiféle színpadi bohóckodás és egyéb trükk nélkül is ő volt a leginkább figyelemfelkeltő zenész a showban”.

A Keith Reiddel közösen írt A Whiter Shade of Pale már két héttel megjelenése után a brit zenei listák élére került, majd az európai és észak-amerikai listákat is uralta, és több mint tízmillió példányban kelt el. Később több mint ezer alkalommal dolgozták fel más zenészek.

A dal szövegének értelméről számos találgatás röppent fel, volt, aki úgy vélte, hogy egy kudarcra ítélt szexuális együttlét történetét, mások szerint egy hallucinogén drogos tripet mesélt el, de olyan is volt, akit Chaucer Canterbury mesék című művének feldolgozását látta bele.

Maga Brooker Johann Sebastian Bach-ot jelölte meg, mint aki a dal melódiáját inspirálta.

Rockhírock

  • 2024, február 23

    Grand Funk Railroad

    A Grand Funk Railroad a korai kemény rock egyik legfontosabb amerikai képviselője volt.…

  • 2024, február 20

    A Jefferson Airplane a hatvanas évek egyik legmarkánsabb és legjobb rockbandája volt. A hippivilágnak szóló pszichedelikus rockot szállította, s ebben a…

Égben lebegők

A Hair 71 éves főszereplője motorbalesetet szenvedett.

A kultikus Hair című filmben Berger-t alakító Treat Williams hétfőn motorbalesetben életét vesztette – tájékoztat a színész ügynökének közleménye alapján a Reuters. A 71 éves Williams motorkerékpárjával autónak csapódott a vermonti Dorsetben.

A dorseti tűzoltóparancsnok arról számolt be, hogy a baleset akkor történt, amikor egy autó rákanyarodott a…

71 éves korában elhunyt Tim Bachman, a kanadai Bachman-Turner Overdrive alapító gitáros-énekese.
Január elején hunyt el testvére, a zenekar dobosa, Robbie Bachman, az alapító testvérek közül így már csak Randy Bachman van életben.

A legendás kanadai rockzenész 1972-ben csatlakozott a Bachman-Turner-Overdrive zenekarhoz, miután harmadik fivérük elhagyta az együttest. Óriási népszerűségre tettek szert ezután,…

Meghalt Török Ádám, énekes, fuvolista, dalszerző, a magyar progresszív rock és jazz rock kiemelkedő alakja.
 A  75 éves zenészt zenészt álmában érte a halál. 
Török Ádámnak nemrég sztrókja volt, de 2022-ben már a jubileumi nagykoncertjére készült.

1948. január 12-én született Budapesten. Már gyerekkorában elkezdett fuvolázni, legkorábbi zenei inspirációit így idézte fel egy pár évvel ezelőtti…