Meghalt Gary Brooker, a Procol Harum énekese

A Whiter Shade of Pale társszerzője 76 éves volt.

A leginkább az 1967-es A Whiter Shade of Pale című, “a baby boomer generációt pszichedelikus melankóliájával elbájoló” dalról ismert zenekar többi tagja  szomorúan búcsúzott az "egyéniségéről, integritásáról és időnként makacs különcségéről ismert" zenésztársuktól, írja a Guardian.

A Procol Harum frontemberét, aki zongoristaként, zeneszerzőként és szövegíróként is aktív volt, rákos megbetegedés miatt kezelték. Gary Brooker az otthonában hunyt el a hétvégén.

A zenekar honlapja “a zeneipar fényesen csillogó, pótolhatatlan fényeként” emlegeti az “egyedi tehetséggel” rendelkező Brookert, akinek “hangja és zongorajátéka Pocol 50 éves nemzetközi koncertkarrierjének egyetlen meghatározó állandó összetevője. Bármiféle színpadi bohóckodás és egyéb trükk nélkül is ő volt a leginkább figyelemfelkeltő zenész a showban”.

A Keith Reiddel közösen írt A Whiter Shade of Pale már két héttel megjelenése után a brit zenei listák élére került, majd az európai és észak-amerikai listákat is uralta, és több mint tízmillió példányban kelt el. Később több mint ezer alkalommal dolgozták fel más zenészek.

A dal szövegének értelméről számos találgatás röppent fel, volt, aki úgy vélte, hogy egy kudarcra ítélt szexuális együttlét történetét, mások szerint egy hallucinogén drogos tripet mesélt el, de olyan is volt, akit Chaucer Canterbury mesék című művének feldolgozását látta bele.

Maga Brooker Johann Sebastian Bach-ot jelölte meg, mint aki a dal melódiáját inspirálta.

Rockhírock

 • 2022, augusztus

  A felvételt Páldy György készítette 1971. májusban a "Ragyás"-nak hívott Radnóti Művelődési Házban, Csepelen. Ez volt a Tűzkerék egyik törzshelye. 2015-ben emléktáblát állítottak a Ház előterében. 
  Hendrix 1970-ben bekövetkezett halála után Béla hetekig nem volt józan, egy világ omlott benne össze. Elveszett a nagy példakép. Sokáig nem is volt hajlandó játszani a számait, ahogy itt sem.

  ...

 • 2022, július 17

  Naplemente címmel rendeznek Omega emlékkoncertet július 24-én, vasárnap a keszthelyi Festetics-kastély parkjában. A koncert fellépői között van az Omega Szimfonik és a Bolyki Soul & Gospel Kórus is – írta meg az MTI. 

  A szimfonikus koncerten egy különleges, szabadtéri helyszínen tisztelegnek a legendás hazai együttes előtt. Neves előadóművészek interpretálásában, szimfonikus zenekar kíséretével csendülnek...

Égben lebegők

79 éves korában meghalt Vangelis (Vangélis Papathanasíu) görög zeneszerző, aki többek közt Tűzszekerek főcímzenéjének Oscar-díjas alkotója, illetvetve a Szárnyas fejvadász zenéjének komponistája.
A Reuters híradása szerint a zeneszerző-zenész kedden késő este halt meg egy franciaországi kórházban. Halálának okát egyelőre nem közölték.

Első együttesét 1963-ban alapította, az öttagú Formynx hamarosan...

Hatvanhét évesen elhunyt Csiga Sándor a magyar rockzene ismert alakja, dalszövegíró, zeneszerző, sárkány-  és vitorlázó repülő pilóta.

Dalszerzőként  A zöld a bíbor és a fekete szövegírójaként vált elsősorban ismertté.

„…a csónak partot ért / Hideg csendben, fekete minden / Legyen az álmod szép”.

Pályafutása során többek között Máté Péter, Bencsik Sándor és Cserháti István szerző-,...

Ötvenéves korában meghalt az 1994-ben Dave Grohl (Nirvana) által alapított Foo Fighters dobosa, Taylor Hawkins - jelentette be az együttes a  Twitteren.

Hawkins halálának okáról és körülményeiről egyelőre semmit sem tudni. Holttestét egy hotelben találták meg Bogotában.

"A Foo Fighters családot lesújtotta szeretett Taylor Hawkinsunk tragikus és korai elvesztése" - írta az együttes. "...