Révész Sándor: "A világhírnév küszöbén álltunk”

Révész Sándor, aki két éve sztrókon esett át, önéletrajzi könyvének megjelenése kapcsán vallott az életéről és a karrierjéről.

"Életem legnagyobb türelemjátékát játszom"

– mondta a sztrókon két évvel ezelőtt átesett Révész Sándor az MTI-nek. A népszerű énekesnek kedden jelent meg az önéletrajzi könyve "Ezt én választottam" címmel, amely egy kalandos élet, 70 év története.

A Helikon Kiadó gondozásában elérhető, fotókkal gazdagon illusztrált kötetben a Generál és a Piramis egykori frontembere őszintén és részletesen vall az életéről, családjáról, gyerekkoráról, zenei pályafutása kezdetéről, a Generál és a Piramis együttessel elért hatalmas sikerekről, a szólóéveiről, külföldi kalandozásairól, a barátairól. 

– Mozgalmas életet éltem, a színpadi létünk a közönség szeme előtt zajlott, miközben habzsoltuk az életet. Az évtizedek során adott sok interjúban nem akartam részletekbe bocsátkozni a pályámról és érzelmi átmeneteimről, de a betegségem, illetve a 70. életévem arra késztetett, hogy őszintén visszatekintsek, és elmeséljem mindazt, amit átéltem – mondta az énekes, aki hozzátette: a sztrókja után ma már jól viseli a hétköznapokat, tud mozogni, és bár vannak nehézségek, visszatért a komfortérzete.

Révész Sándor a hetvenes évek legelején, a Generál együttessel alig egy év alatt vált ismeretlen amatőr zenészből országosan népszerű énekessé.

– A Generál megalakulása a sors különös dramaturgiájának köszönhető. A zenekar Várkonyi Matyi és Novai Gabi irányításával, Karácsony James jöttének gazdagító élményével fiatal és tehetséges emberek szövetsége lett, amely gyorsan megtalálta a közönségét. A menedzserként mellénk állt Hegedűs László segítségével külföldön is sikereket arattunk, Lengyelországban 15 ezres stadionokban játszottunk, vezettük a holland slágerlistát, és megkockáztatom, hogy a világhírnév küszöbén álltunk. Ebből végül nem lett semmi, de nem sokon múlt – fejtette ki.

Som Lajos akkor már évek óta csábította a Piramis zenekarba, és 1975-ben igent mondott. A keményebb zenék már a Generál idején motiválóak voltak számára. Az interneten a közelmúltban felbukkant a "Mikor megszülettem..." című dokumentumfilm, amelyet Gazdag Gyula 1979-ben készített a Piramisról, a zenekar fiatalokra gyakorolt elképesztő hatásáról. Az alkotást annak idején csak egy alkalommal vetítették.

– A film hitelesen ábrázolt minket és a közönség reakcióját egyaránt. A Piramist alkotó öt zenész egyszerű városi fickó volt, hasonlítottunk a rajongóinkhoz, talán ez is benne volt abban, hogy sokan példaképként tekintettek ránk. Horváth Attila dalszövegei nagyszerűen kifejezték az akkori fiatalok, a csöves generáció életérzését, gondoljunk csak a Kóbor angyalra, a Ha volna két életem, a Szállj fel magasra vagy a Szabadnak születtem soraira – mondta Révész Sándor.

Az énekes 1981-ben kilépett a Piramisból és 1984-ig külföldön dolgozott, világslágereket énekelt egy óceánjáró hajón. Abban a zenekarban a társa volt például Banyák Nándor hegedűvirtuóz és Bianki Iván, a Kex korábbi gitárosa.

"Nagy kihívás volt egy semlegesnek mondható, hatszáz fős közönség előtt estéről estére fellépni, ez profi hozzáállást követelt, és óriási tapasztalattal vértezett fel" – fogalmazott.

Miután hazatért, 1985-ben a Hanglemezgyár kezdeményezésére, Presser Gábor szakmai támogatásával elkészítette első szólólemezét. Az album, amelyre a Presser–Dusán szerzőpáros mellett ő maga is írt dalokat, rendkívül sikeres lett, olyan számokkal, mint a Nem tudtam, hogy így fáj, a Vigyázz a madárra, vagy A francia lány.

– Volt szó a folytatásról Gáborékkal, a lemezzel Magyarországon Jamesszel és egy remek csapattal turnéztunk, és néhány közös nyugat-európai fellépésen is szerepeltünk 1987-ben, de akkor én már egy alföldi tanyán éltem, és az ott megélt szabadságélményt nem nagyon akartam feladni – emlékezett vissza Révész Sándor.

A könyvből kiderül, hogy Révészt a Skorpióba, a Dinamitba, sőt, a világhírű német heavy metál zenekarba, az Acceptbe is hívták énekelni, de nem ment, közös projektje a Mud együttes tagjával, Rob Davisszel pedig kísérlet maradt. A Piramis 1992-1993-as és 2006-os visszatérése a színpadra is magában rejtette az új lemez ígéretét.

"Én nagyon akartam, de a többiek, Som Lajos, Závodi Janó, Gallai Peti és Köves Pinyó sajnos nem voltak erre fogékonyak" – vallotta be.

Mint kifejtette, bár autodidakta módon alakította ki az énekhangját, a Piramis időszakában szinte végig úgy érezte, repül a színpadon, ami katartikus élmény volt.

– A hetvenes években a színpadi hangosítás minősége még nem volt megfelelő, ezért legérettebbnek az utóbbi tizenöt évben éreztem magam, a Piramis-évek projekttel és a Közlegények trióval. Mindkettővel egész pályám dalaiból mazsoláztunk, és egy korábban ismeretlen, intim hangot sikerült megtalálni – jegyezte meg.

Hozzátette: a betegsége óta egy reklámfelkérésre újra felénekelte a Piramis Ajándék című, eredetileg 1978-as sikerdalát, amely így a mai fiatal generációhoz is eljutott.

Révész Sándor az MTI-nek végül elmondta: a hangját az elmúlt két évben ugyan nem trenírozta úgy, mint azt a pályáján eltöltött évtizedek alatt, de manapság egyre többet foglalkozik vele.

"Ha az egészségi állapotom lehetővé teszi, szívesen visszatérek a színpadra" – jelentette ki.

2015, március 28

Bee Gees - Holiday

Nem hiszem el amit most mondtam
Puha párnába temetem a fejem
Szemek milliói látnak
Mégis miért én vagyok ilyen vak…

2017, június 6 -

Suzi Quatro vasárnapi budapesti koncertje előtt adott lapunknak interjút. Az amerikai énekesnő, akinek albumai 50 példányban fogytak, új bandát alapított és könyvet írt.…

2023, július 12

A rajongók közül sokaknak feltűnhetett, hogy az  AC/DC  a koncerteken más szöveget használ a The Jack című dalhoz, amely a T.N.T. ausztrál változatából került ki.
A…

2015, július 22

Creedence Clearwater Revival

1967-ben négy San Franciscó-i fiatalember, a Fogerty fívérek, John (1945) és Tom (1941)…