A titokzatos Hotel California

The Eagles, zene: Don Felder szöveg: Don Henley, Glenn Frey. Aligha lehetne még egy olyan rock-mesterművet találni, melynek jelentése körül ennyi legenda volna. Látszólag csupán egy modern-kori kísértethistória, de határozottan magukénak érzik a drogosok éppúgy, akár a sátánisták. Hátborzongató. Az Eagles nevű amerikai banda Linda Ronstadt country énekesnő kísérőzenekarából alakult 1971-ben. A "Hotel California" című albumuk az ötödik nagylemezük volt,
s 1976-ban jelent meg. Don Henley zenekarvezető, szerző és énekes szerint az anyag az "amerikai álom" árnyoldaláról,
az elüzletiesedett világról és emberi csalódásokról szól. A címadó nóta dallamát Don Felder gitáros 1974-ben szerezte
Malibu Beach-en, de évekig pihentette, nem mutatta meg senkinek. A szöveg állítólagos "áthallásoktól hangos" s számtalan legenda övezi, illetve rakódott le rá. Az 1976-os lemezborítón a valóban létező "Beverly Hills Hotel" látható és sokan felismerni vélik ezt a szállodát a szám szövegében, a feljárót, a nyitott emeleti folyosót, a tükröket,
sőt a Mercedes-tulajdonos hölgy személyében az igazi Maitre De L'Hotelt.
Számosan azonban úgy vélik, hogy a modell a "Hotel Del Corenado, San Diego, California" amely szálloda közismerten kísértetjárta helyként van elkönyvelve.

Megint mások szerint a hotel eredetije a mexikói, jelenleg valóban "Hotel California" néven futó szálloda,
amely 1947-ben épült, s eredeti neve "El Mission De Todos Santos"
Ez a hotel Mexikó Baja California nevű területén fekszik, s arról nevezetes, hogy a hatvanas-hetvenes években
a hippy-mozgalom egyik nevezetes találka-, illetve marihuana beszerzőhelye volt. Több egykori bentlakó ezzel szemben azt állítja, hogy a dalban egy kórház, "Amerika Lipótja", a legismertebb amerikai elmegyógyintézet lapul,
a "Camarillo State Mental Hospital". Mások szerint nem egy kórház, hanem egy börtön búvik meg itt; a chicagói Cook megyei börtön, amelyet valóban "Hotel Californiának" becéznek, mivel a California Street-en áll.
A dalban elhangzó növény, "colitas" spanyol nevén szerepel, s a mexikói-amerikai szlengben fordítása :
"Little Buds" - "Bimbócskák", a marihuanára utal. Többek szerint az egész dal a drogokkal vívott küzdelem "áthallása" Több sorát idézik ebben az értelemben: "but the just can't kill the beast" - "de nem tudják megölni a szörnyeteget", jelentése: "nem tudnak kitörni a függőségből". Vagy: " you can check in any time you like, but you can never leave"
- "Kijelentkezhet bármikor, de soha nem mehet el" jelentése: aki egyszer rákap a drogra, többé nem tud leállni vele.
Ide tartozik még a Mercedes Bends fordulat is. Nyilvánvaló, hogy az értelmileg idevágó Benz helyett az azonosan hangzó bends miért van itt: a szó keszonbetegséget jelent - búvárok esetében, de elvonási tüneteket - drogosok és alkoholisták esetében.

Gyakorta idézik, hogy a dal bizonyos egymásutáni sorait, ha visszafelé játsszuk le, akkor egy jól érthető, komplett kis fohászt kapunk, amely a sátánhoz szólna. (az inkriminált sorokat nem idézem) Ebben a vonatkozásban a dal ikertestvére (vagy sorstársa) a Led Zeppelin: Stairway to Heaven, és a Queen: Bohemian Rhapsody című dalainak, amelyekről hasonlókat rebesgetnek. A dalban Don Henley énekel, s a gitárszólókat Joe Walsh és Don Felder játssza.

A dal fordítása itt megtalálható: Eagles - Hotel Califonia magyarul

Rockhírock

 • 2023, február 1

  Lemondta európai turnéját Ozzy Osbourne, és a közleményéből úgy tűnik, hogy nem is fog többet fellépni.

  Ozzy a Facebook oldalán kiadott közleményben négy évvel ezelőtti balesetére, komoly gerincsérülésére hivatkozott: mint írta, a hangja rendben lenne, de fizikailag túl gyenge ahhoz, hogy színpadra álljon.

  ...

 • 2023, január 19

  Öt nagyszabású koncertet ad.

  Suzi Quatro 2023 novemberében egy ötnapos brit turnéval ünnepli áttörést jelentő 'Can the Can' című kislemezének 50. évfordulóját.

  A londoni Royal Albert Hallban 2022-ben megtartott négy estés, teltházas turnéját követően Suzi Quatro idén ősszel ismét útra kel, és fellép a cardiffi St David's Hallban, a Brighton Dome-ban, a londoni Palladiumban, a...

Égben lebegők

79 éves korában meghalt Christine McVie, a Fleetwood Mac énekes-dalszerzője.

„Christine McVie családja nevében nehéz szívvel tájékoztatunk titeket Christine haláláról” – olvasható az énekes családja által közzétett szövegben, amely szerint az énekes-dalszövegíró békésen hunyt el kórházban szerdán reggel rövid betegséget követően, családja körében.

„Megkérünk mindekit, hogy tartsa tiszteletben a...

76 éves korában elhunyt Dan McCafferty, a Nazareth skót hard rock zenekar alapító tagja – jelentette be kedden az együttes Facebook-oldalán.

„Dan ma 12 óra 40-kor elhunyt. Ez a legszomorúbb bejelentés, amit valaha is tennem kellett. Maryann (McCafferty felesége) és a család egy csodálatos férjet és apát, én a legjobb barátomat, a világ pedig a valaha élt legnagyobb énekest veszítette el” – írta bejegyzésében...

79 éves korában meghalt Vangelis (Vangélis Papathanasíu) görög zeneszerző, aki többek közt Tűzszekerek főcímzenéjének Oscar-díjas alkotója, illetvetve a Szárnyas fejvadász zenéjének komponistája.
A Reuters híradása szerint a zeneszerző-zenész kedden késő este halt meg egy franciaországi kórházban. Halálának okát egyelőre nem közölték.

Első együttesét 1963-ban alapította, az öttagú Formynx hamarosan...