Ville Valo a 'Neon Noir' című szólóalbumról: "Egyenesen a zsigerekre megyek"

Az egykori HIM-frontember mélyrehatóan mesél új szólólemeze, a "Neon Noir" készítéséről, új lírai irányvonaláról és Ozzy Osbourne bölcs tanácsairól.

Ha a kilencvenes évek végén a goth kultúra környékén mozogtál, a HIM frontembere, Ville Valo mindenütt jelenlévő, megkerülhetetlen ikon volt. Cigarettával a kezében, jellegzetes heartagram-tetoválással a kezén, a rocker a rockrajongók egy generációját bűvölte el jellegzetes énekhangjával és színpadi karizmájával. Évtizedekkel később sem változott semmit.

Valo egy Kings Cross-i stúdióban találkozik az NME-vel, hogy beszéljen első szólóalbumáról, a "Neon Noir"-ról, amelyet teljes egészében a művész írt, rögzített és amely VV néven fog megjelenni.

"Valójában megkönnyebbülés bizonyos szempontból, hogy az egész az én művem... sokkal egyszerűbb így" - "hamisítatlan, kompromisszumok nélküli munka"
Az önmagát "Robert Smith és Ozzy könnyes szempillaspirál-maratonjaként" jellemzett "Neon Noir" egy merész dalgyűjtemény, amely rendszeresen visszautal a finn gothic-rockos HIM-mel töltött időre, de egyben egy mélyebb, sebezhetőbb alkotássá is fejlődik.

A "Neon Noir"-ról beszélgetve Valo mélyrehatóan mesél a lemez készítéséről, a dalszövegekről, amelyek "egyenesen a zsigerekre mennek", és Ozzy Osbourne bölcs tanácsairól. Íme, amit megtudtunk.

A lemez felöleli a sötétebb pillanatokat:

A 'Neon Noir' című debütáló VV szólólemez a világjárvány idején íródott, egy olyan időszakban, amely Valo-t érzelmileg eléggé megviselte.
A lemez készítésekor uralkodó lelkiállapotáról Valo a következőket mondja: "Nem nevezném klinikai depressziónak. Olyan országból származom, ahol az emberek eléggé morózusak". Szerinte ebben hazája, Finnország természete és éghajlata is szerepet játszik: "Valószínűleg azért van, mert a tél nagyon sötét. A tél közepén egyáltalán nem süt a nap, és nagyon hosszúak.
A finn embereknek van egy veleszületett mániás depressziós viselkedésük" - gondolkodik Ville - "Ráadásul a hosszú téllel ellentétben a nyár közepén egyáltalán nem megy le a nap, és az emberek teljesen megbolondulnak".

Visszatérve a zenére és arra, hogy ez hogyan formálta az új albumot, amelyet nemrég egy sajtóközleményben úgy jellemzett, mint egy "lépésről lépésre útmutatót arról, hogyan maradjunk életben", Ville elmagyarázza: "Ez az a fajta anyag, amit szeretek. Szeretem a sötétebb aspektusokat. A vidám zene elszomorít, a szomorú zene pedig boldoggá tesz. Ez mindig is így működött. Ne kérdezd, miért, de nem én vagyok az egyetlen".

Ville Valo mindig is rejtélyes szövegíró volt. A HIM-mel töltött időszakában Charles Bukowski, Charles Baudelaire és Edgar Allen Poe műveiből merített a dalszövegírásban; az új lemez azonban eltávolodik a dalszövegek korábbi árnyalt megközelítésétől.

"Egyenesen a zsigerekre megyek" - mondja Valo, amikor új szólózenéjének irányát jellemzi. "Ez nagyon, nagyon közvetlen. De nyilvánvalóan lesz egy csomó furcsa kombináció... Remélhetőleg emlékeket vagy ötleteket idéznek fel. Olyan dolgok furcsa egymás mellé helyezése, amelyek látszólag nem illenek össze, és én megpróbálom őket erőszakkal összeházasítani. És remélhetőleg ezen keresztül egy olyan egyveleg jön létre, amit még soha nem hallottunk."

- Kapott néhány bölcs tanácsot Ozzy Osbourne-tól. Az új album hatásai a The Cure-os Robert Smith-től a 'Saturnine Saturnalia' című epikus balladán át a Black Sabbath-ig terjednek a 'Neon Noir' című címadó dalban; de vajon találkozott-e valaha a bálványokkal, akik a lemezt inspirálták?

"Egyszer találkoztam Ozzyval, nagyon király volt. Az egyetlen dolog, amire emlékszem, hogy azt mondta, ha nem tudod az első sort elkapni, mutasd meg nekik a melleidet.
Minden alkalommal, amikor színpadon próbálom ki ezt, szuper ideges leszek... De kellene, ez egy jó ötlet. A következő turnén a setlistre azt fogom írni, hogy „emlékezz Ozzy bölcsességére”.

Minden a basszusról szól:
Lehet, hogy olyan rockikonokkal lógott együtt, mint Ozzy, de még mindig van néhány bálvány, akikkel szívesen találkozna. 
"Visszatérve a Black Sabbath-ra, még sosem volt alkalmam találkozni Geezer Butlerrel, a basszusgitárossal. Pedig a basszusgitár volt az első hangszerem".
Kedvenc négyhúros legendáira utalva elmondja: "Még sosem volt alkalmam találkozni Steve Harrisszel az Iron Maidenből, aki az egyik oka annak, hogy basszusgitározni kezdtem. Soha nem találkoztam Gene Simmons-szal, aki szintén basszusgitáros. Szóval 'minden a basszusról szól', ahogy Ozzy szokta mondani". Még van idő, Ville.

A "Neon Noir"-t a partnerének ajánlotta:
Valo elmondja, hogy a Covid-19 lezárás idején párjával Finnországban húzták meg magukat, hogy elkészítsék a "Neon Noir" című albumot: "A barátnőmnek próbára tettem a türelmét a járvány alatt."
Mivel a lemez megírását, felvételét és gyártását a járvány érzelmi időszakával kellett összeegyeztetnie, elmondja: "Az albumot neki ajánlom", amiért átsegítette őt ezen az időszakon, majd nevetve megjegyzi: "Ez nem elég, de kezdetnek megteszi".

VV (Ville Valo) új albuma, a 'Neon Noir' 2023. január 13-án jelenik meg a Heartagram Records gondozásában.

2015, augusztus

A fesztivált még kétszer rendezték meg Rio de Janeiróban, második alkalommal a híres Maracana stadion volt a koncertek helyszíne – 700 ezer látogatóval –, majd Barra da Tijuca…

2015, július 26

Led Zeppelin

A brit csapat minden idők egyik legnagyobb hatású és legsikeresebb rockzenekara, a hard rock egyik úttörője.
Amikor a…

2015, december 2

Sunrise Avenue - Hollywood Hills

Ez itt most nem az az idő
vagy nem az a hely
Ahol összetörted a szíved

2015, március 29

Deep Purple - Highway Star

Senki sem tudja elkapni az autómat
Megyek versenyezni a térre
Senki sem…