1994. április 5-én hunyt el Kurt Cobain..

Minden létező tekintélyt elutasító és kifigurázó, drogos nihilista amerikai rocksztár volt. Én annyi idős koromra, amiben ő világhírű lett, már végérvényesen elköteleztem magam azon értékek mellett, amiket ő egész rövidre szabott életében megkérdőjelezett. Amikor meghalt, ő 27 éves volt, én 11. Talán azt sem tudtam, hogy létezik, ha igen, akkor is sokkal jobban érdekelt a Kacsamesék, meg a G.I. Joe, mint a Nirvana. Mégis: később kevés előadó volt akkora hatással rám, mint ő.

Mert, amikor meghallom a Rape me, a Come as you are, vagy a Lithium első másodperceit, akkor

valami történik bennem.

Akkor ott ülök újra a művház udvarán az ütött-kopott padokon, kezemben a 400 forintos vörösbor, nagyon szeretem a barátaimat és nagyon utálom a világot. Cinikus vagyok, mert persze mindent tudok már a világról, és dühös vagyok, mert nem értek belőle semmit. Szerelmes vagyok, és nagyon sajnálom magam, mert nem szeretnek... Amikor igen, akkor meg azért. Múltam még nincs, jövő nincs, csak az itt és a most van. A művház, a padok, a rossz bor, és a remek barátok. És nem ért meg senki, de senki ezen a földön, csak az az évek óta halott seattle-i srác. Aki pont annyira szart a világra, mint én, és mégis, pont annyira dühös volt, hogy a világ ilyen szar hely, mint én. Kamasz vagyok.

Kurt Cobain is kamasz volt. Egy életen át. Talán ezért volt zseniális. Talán ebbe pusztult bele. Talán ezért lett legenda. Nem volt ideje felnőni. Nem hagyott magának. Mi, akik rajongtunk érte, hagytunk. Felnőttünk. Jobb pillanataimban elhiszem, hogy nekünk volt igazunk. A rosszabbakban meg segít a Nirvana...

- Balogh Gábor -

Rockhírock

 • 2021, november 6

  A lelkét nekem adta
  A testét nekem adta,
  De nekem úgy tűnik
  Azt bárki megkaphatta.
  Elértem, hogy sírjon,
  És  sikítson nekem
  ...
  Nedves lett úgy feltüzeltem
  tovább »»

 • 2021, szeptember

  A  Robot és a Mertez összefogott, hogy egy új közösséget teremtsen az élő zenén keresztül, teret adva a tehetséges, értéket képviselő zenekaroknak. 
  Az este fő fellépője előtt minden alkalommal ismert zenészek lépnek színpadra, hogy közreműködésükkel elősegítsék a célt: hogy figyelmet kapjanak a minőséget képviselő, de egyelőre szűkebb körben ismert előadók.

  Ugyan az ötlet már a koronavírus okozta...

Égben lebegők

"Oly jó nékem ha csókol a szád" - már nem hallhatjuk élőben tőle többé.

Németh Oszkár dobos 75 éves korában elhunyt. 

A magyar rockzenész, dobos, főként a Tolcsvay-trió illetve a Fonográf együttes tagjaként volt ismert.

Zorán kísérő zenekarában is feltűnt, valamint vendégzenészként szerepelt annak 2002-ben megjelent Zorán című lemezén. Játszott a Bojtorján-együttessel, Bródy Jánossal, a N...

72 éves korában elhunyt Alan Lancaster, a Status Quo alapítója és basszusgitáros-énekese. Halálának hírét Simon Porter, az együttes menedzsere erősítette meg.

Lancaster 1962-től 1985-ig játszott a zenekarban, 2013-ban pedig visszatért, és állapota ellenére is sok turnén vett részt.
A zenész szklerózis multiplexben szenvedett és sydney-i otthonában érte a halál családja körében.

A Status Quo...

Baksa-Soós János 1948. szeptember 20-án született Budapesten, zenei általános iskolai tanulmányai után, 1962-ben Kelet-Berlinbe került és  az Aldershof könyvtárban és rajzfilmstúdióban dolgozott. 1966-ban tért vissza Budapestre, első együttesét, a Wastapsot 1968-ban alapította, egy évvel később pedig a Kex énekese lett.

Baksa-Soós 1971-ben, a hatósági zaklatások miatt...