Bon Scott az AC / DC előtt: prog rock, és összetört motorok

Mielőtt Bon Scott az AC / DC sztárjává vált, a feltörekvő aussie Fraternity rock csapatban énekelt. A zenekar új box set- jének kiadását követően az akkori régi társai emlékeztek róla.

Évek óta Scott emlékezete általában beárnyékolja a Fraternity eredményeit. Az 1980 februárjában bekövetkezett tragikus halála után megjelent rengeteg nem hivatalos újrakiadást gyakran helytelenül írták jóvá a „Bon Scott’s Fraternity"- nek, az együttes az AC / DC történetének csupán egy lábjegyzete, akikkel Scott hírnévre és sikerre tesz szert az 1974-es csatlakozása után, az az AC / DC.
Ezt a történetet most kijavítják egy új, három CD-t tartalmazó box-set, a Cherry Reden található Seasons Of Change: "The Complete Recordings 1970-1974" -nek köszönhetően.

A Seasons Of Change nemcsak Bon Scott AC / DC előtti karrierjéről, hanem általában az ausztrál rockzenéről is lenyűgöző időszakot világít meg. A 60-as évek vége és a 70-es évek eleje olyan korszak, amelyet általában figyelmen kívül hagynak.

A Fraternity Sydney-ben alakult a 60-as évekbeli R&B popcsoport Levi Smith’s Clefs hamvaiból, Bon Scott az éppen feloszló The Valentines -ből csatlakozott.
"Ami nagyon nehéz volt, hogy John (John Bissett dobos) és én egyedül vittük a vocal-t és a játékot is" - emlékezik vissza Bruce Howe basszusgitáros. -  Amikor Bon beállt, mint énekes, nyugodtnak éreztem magam.
A Fraternity-t olyan progi művészek befolyásolták, mint a King Crimson, ezért az első albumon, a Livestockban vannak prog-rock stílusú dalok" - magyarázza John Freeman alapítótag - De mások is hatással voltak ránk, például a Band; sok dalunk country/folk hangzású. Később új tagokkal bővítettünk -  John Eyers szájharmonika és Sam See diagitár és zongora. Menedzserünk, Hamish Henry új felszerelést vásárolt a zenekarnak, amikor Adelaide-ba költöztünk, és ez megváltoztatta a zenekar soundját is.

1971 nagy év volt a Fraternity számára. Nemcsak a Livestock című debütáló albumuk jelent meg, hanem a Seasons Of Change kislemez nemzeti sláger is lett, és az év elején felléptek a Black Sabbath, Daddy Cool, Billy Thorpe And The Aztecs, a Company Caine és a Chain mellett a Myponga Pop Fesztiválon.

A Fraternity kitűnő évet zárt, megnyerve az országos Hoadley's Battle Of The Sounds tehetségkutatót. A díj finanszírozta a Fraternity új albumát, és lehetőséget kínált az együttes számára, hogy ellátogasson az Egyesült Királyságba. 
"Maradhattunk Ausztráliában, de megkockáztattuk és megpróbáltuk elérni azt, amiről minden ausztrál együttes álmodott - a tengerentúli sikert”- mondja Freeman. - "Nem értük el azt az eredményt, amelyről álmodtunk, mégis szívesen emlékezek vissza az angliai időre."

Sam See, a Fraternity gitárosa és zongoristája a zenekar leghíresebb tagjáról, Bon Scottról emlékezik:

"Bármire felkészült Bon. Beceneve "Ronnie Roadtest" volt, keményen ivó, dohányzó, tősgyökeres rock'n'roll katona. Ez volt a imidzse. Ez igaz is rá, de ugyanakkor ő volt az a srác, aki reggel körbejárt, és megkérdezte, kérsz-e egy csésze teát. Valóban kedves haver volt. Csak véletlenül lett rocksztár. Nem voltak igényei. Egy tisztességes srác aki imádott bulizni.”

Bournemouth- ban együtt léptek fel a Staus Quo-val és a Geordie-val - itt botlottak az énekesbe, aki majd egyszer Scott-ot váltja a DC-ben: Brian Johnson-ba.
"Különös, nem igaz?" - mondja See mosolyogva. „Barátságos fickó volt. Kicsit fiatalabb, mint a többiek. Természetesen senki sem gondolt rá, csak évekkel később.”

Az Angliába költözés nyomása kezdte megterhelni az együttest. Bissett és See kilépett, a többiek röviden Fangra változtatták a nevüket annak reményében, hogy vonzóbbá váljanak a glam-rock tömeg számára. Nem működött, és mire a zenekar tagjai 1973-ban visszatértek Ausztráliába, a Fraternity gyakorlatilag megszűnt

Scott beszállt a Mount Lofty Rangersbe, majd kórházba került egy sorsdöntő motorkerékpár baleset után, amely végül oda vezetett, hogy megismerkedett az AC / DC-vel  - Malcolm Young testvére George révén, akit még a Valentines-ből ismert.

"Bon nagyszerű cimbora volt, csak egy másik srác" - mosolyog Freeman. - Még mindig hiányzik nekünk.

2022, június 3 -

A Heart egy amerikai rockzenekar, amely 1967-ben alakult a washingtoni Seattle-ben, The Army néven. Két évvel később megváltoztatták a nevüket Hocus Pocusra. 
A következő évben…

2019, március 10

A Karthago együttes eddigi 39 esztendős rockzenei munkássága, - minden idők legrégebben együtt muzsikáló tagjaival,- egy elképesztően tartós és töretlenül sikeres történet.…

2019, október 5

A Skorpió 1973-ban alakult magyar rockegyüttes az 1971-es Locomotiv GT és az 1972-es Taurus után hazánk harmadik supergroupjaként. 
Tagjai korábban mind ismert együttesekben…

2021, március 13

Ha hallani akarod Ferenc pápát Holy Wars-t énekelni, akkor szerencsés napod van. Donald Trump. Emlékszel rá? Régen a Fehér Házban élt, a Twitteren egy ideig elég aktív volt…