Elhunyt Török Ádám

Meghalt Török Ádám, énekes, fuvolista, dalszerző, a magyar progresszív rock és jazz rock kiemelkedő alakja.
 A  75 éves zenészt zenészt álmában érte a halál. 
Török Ádámnak nemrég sztrókja volt, de 2022-ben már a jubileumi nagykoncertjére készült.

1948. január 12-én született Budapesten. Már gyerekkorában elkezdett fuvolázni, legkorábbi zenei inspirációit így idézte fel egy pár évvel ezelőtti interjúban:

"Apám jogászdoktor volt, édesanyám pedig retusőrként dolgozott. Ha a konyhában tett-vett, mindig ment a rádió. A komolyzenei műsorokban felcsendült Kodály Háry Jánosa vagy Bartóktól a Concerto. Már kisgyerekként elbűvöltek ezek a fantasztikus kompozíciók, úgy látszik, már tízévesen is meghatározó volt nekem a progresszív zene.

A beattel viszont csak valamivel később ismerkedtem meg. Keresztapám, aki a Magyar Olimpiai Bizottság gazdasági vezetőjeként a római olimpiára készítette fel akkoriban a delegációt, több alkalommal megfordult Olaszországban, és egyszer egy szalagos magnót hozott haza. Azon hallottam először a Rock Around the Clockot. Kurvára tetszett. A családi visszaemlékezések szerint, amikor szóltak a rock and rollok, hastáncot lejtettem a szoba közepén."

2017-ben a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki, 2019-ben pedig megkapta a Máté Péter-díjat.

2022, február 7

'Dio: Dreamers Never Die', a régóta várt Ronnie James Dio-dokumentumfilm az SXSW Filmfesztiválon kerül először nyilvános bemutatásra.
 A film március 17-én 16 órakor a…

2015, augusztus

Az Iron Maiden visszatérő vendég Rióban, már az 1985-ös első rendezvényen is részt vettek, az akkori fellépés anyaga pár évvel ezelőtt hivatalosan is megjelent a Live After…

2015, március 26

AC/DC - Girl's Got Rhythm

A világon mindenütt jártam
Millió lányt láttam
Egyikükben sem volt meg az…

2017, június 16

Sting brit énekes, dalszövegíró és Wayne Shorter amerikai jazz szaxofonos, zeneszerző kapja idén a zenei világ Nobel-díjaként emlegetett svéd Polar-díjat. A híres énekes-…