Moby Dick

Sopronból indult a metál zene születésének hajnalán a zenekar. Hosszú utat - mint egy tíz évet - jártak be, amire megértette és igazán elfogadta őket a közönség. Igazán befutniuk 1990-ben sikerült első albumukkal, amely az Ugass kutya! címet viselte. A thrash metalt játszó Moby Dick együttesnek ezzel az albummal sikerült egy hatalmasat ütni az akkori rendszer kiszámíthatóságán. Az Ugass kutya! még 1990-ben jelent meg, rá egy évvel jött ki a Kegyetlen évek. Újabb egy év telt el, amikor is boltokba került a Körhinta is. A Moby Dick 1999-ben bemondta az unalmast, három éven át a nagyközönség számára megszűntek létezni. 
2002 óta a zenekar ismét jelen van a színpadokon, számos sikeres albumot is készítettek.

A Moby Dick zenekart 1980-ban még ifjú titánként alapította a két gitáros, Schmiedl Tamás és Mentes Norbert, akik mellesleg másod-unokatestvérek. A zenekar nevét a Herman Melville regényéből készült Moby Dick című film és a Led Zeppelin azonos című dala ihlette. A Rozsonits "Rózsi" Tamás dobossal és Giczy Kurt basszusgitárossal kiegészült csapat, a nemzetközi trendeket követve, előbb a brit heavy metal új hulláma (New Wave Of British Heavy Metal), majd az évtized végén, az erősödő thrash metal stílus befolyása alá került. 1988-ban Gőbl Gábor lett a Moby Dick új basszusgitárosa, aki addig (és azóta is) agilis szervezőként intézte a zenekar ügyeit és próbált fogást találni a budapesti döntéshozókon egy Moby Dick nagylemez kiadásának reményében. Többször próbáltak állandó frontembert találni, egy ideig Molics Zsolt (Sámán, Classica, Cool Head Clan) bevonásával is próbálkoztak, de végül Schmiedl Tamásra maradtak az énekesi teendők.

Nagy Feró az általa vezetett Garázs című rádióműsorban rendszeresen játszotta a Keresztes vitéz és a Prometheus Moby Dick dalokat, melyeket egy osztrák stúdióban vett fel a csapat. A német Stormwitch magyar turnéjának előzenekaraként és a hosszú idő után újjáalakult Beatrice koncertjeinek vendégeként, a Moby Dick több ezer rocker előtt tudott bizonyítani. 
Az 1989-es rendszerváltással egy időben megszűnt a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat monopóliuma, a frissen alakult magánkiadók lehetőséget láttak az országosan népszerű műfaj legjobbjainak leszerződtetésében. A Moby Dick a Proton kiadóval állapodott meg, 1990-ben végre megjelenhetett az Ugass kutya! címre keresztelt album.

A sikeres debütáló lemezt követő második Moby Dick albumot (Kegyetlen évek, 1991) már az EMI által felvásárolt Quint kiadó jelentette meg. Ezen a lemezen dolgoztak először Pusztai Zoltán szövegíróval, aki frappáns soraival új dimenziót nyitott a Moby Dick dalok értelmezésében. A csapat sikereinek csúcsát az 1992-es Körhinta album jelentette, mely a Mahasz eladási listájának 4. helyéig jutott, a Gazember című Hobo Blues Band dal feldolgozására készült klipet minden csatorna játszotta. A lemez megjelenése után Rozsonits Tamás kilépett a zenekarból, Hoffer Péter került a helyére, aki dobos létére dalszerzőként is tovább erősítette a zenekart. 1993-ban a telt házas körcsarnoki koncert felvételét adták ki (Atomtámadás), majd a határon túlra szervezett őszi Kárpát-medence Tour lecsengése után, az új felállás elkészítette a kísérletezős hangvételű Fejfa helyett albumot, ami a következő év elején jelent meg.

1994-ben egy másik Moby Dick album is napvilágot látott Memento címmel. Erre a lemezre a demós korszakban írt dalok legjavát vette fel újra a zenekar. A Memento kissé megzavarta a kemény thrash metal dalokhoz szokott Moby Dick rajongókat, hiszen a lemezre került számok legtöbbje halvány hard rock / heavy metal utánérzés, cikis dalszövegekkel. Tovább torzította a csapat jövőjét mutató képet, hogy Mentes Norbert gitáros és Hoffer Péter dobos a következő évben egy Brazzil nevű projektet is létrehozott Szokodi Zoltánnal a Blokád énekesével. Ráadásul az év végi PeCsa koncerten Mentes Norbert betegsége miatt trióban lépett fel a Moby Dick. Mindenre a cáfolat az 1996-ban kiadott Indul a boksz stúdiólemez volt, melyet új kiadó, a Magneoton-Warner gondozott. Az együttes érezhetően visszavett a kísérletezésből és a jól bevált receptet követve írtak 13 durva dalt.

A Moby Dick körül 1997-ben fogyott el a levegő. Még kiadták a teljességgel céltalan Tisztítótűz albumot, de a lemez gyér fogadtatása megadta a kegyelemdöfést. A tagok más elfoglaltságot találtak maguknak, majd 1998-ban közös megegyezéssel feloszlatták a zenekart. A novemberi búcsúkoncert után a Good Bye válogatás zárta le ezt a korszakot.

Az ezredfordulót követően nemzetközi és hazai szinten is újra erőre kapott a metal műfaj, egyre többször merült fel a kérdés, hogy a Moby Dick vajon mikor tér vissza. Előbb Schmiedl tűnt fel a színpadon, 2002 kezdetén az Akela zenekar Farkas-farsangjának különleges vendégeként, aztán pár hónappal később, már a Moby Dick visszatérő bulija következett. Az első koncerteken még Bertalan Balázs (Strong Deformity) dobolt a zenekarban, majd 2003. januárban Hoffer Péter is csatasorba állt, a Moby Dick egy új stúdióalbum elkészítésébe is belefogott.

A vérvörös borítóba burkolt Golgota a tizedik Moby Dick album lett a sorban. A határozott, erőteljes metal témák, az egységes zenei és szövegi koncepció a zenekar egyik legjobb produkciójává tették a lemezt. A megjelenést egy masszív fesztiválturné követte, ahol a Moby Dick mellett további öt zenekar lépett színpadra esténként. A lendületbe jött banda 2004-ben nekilátott felvenni a következő lemezt, majd a Tankcsapda különleges vendégeként járták be az országot. 2005-ben jelent meg a Moby Dick következő stúdióalbuma, Se Nap se Hold címmel, amelyhez egy bónusz koncert dvd-t is csatoltak az 1995-ös Sziget-fellépés felvételével. A cd a Mahasz eladási listájának 4. helyén nyitott.

Még ugyanebben az évben megjelent egy Moby Dick tribute album (BálnaVadÁszok), melyen a zenekar legjobb dalait olyan magyar csapatok játsszák, mint például az Ossian, az Akela, a Wall Of Sleep, a Cadaveres, a Watch My Dying, a Depresszió, a Dalriada és olyan énekesek működtek közre, mint Rudán Joe, valamint Molics Zsolt. Az ünneplést folytatva 2006. február 10-én jubileumi koncertet tartottak a Petőfi Csarnokban a Moby Dick megalakulásának 25 éves évfordulója alkalmából. Ennek felvétele majd' egy évvel később jelent meg dvd és cd formájában. 2007 óta a Moby Dick viszonylag passzív időszakát éli. Mentes Norbert és Hoffer Péter, valamint a szövegíró Pusztai Zoltán ismét egy külön projektben vezeti le energiáit, a nemzeti rockot játszó Hungaricában.

2008. március 22-én a német Brainstorm társaságában lépett fel Budapesten a Moby Dick egy rendhagyó retro-thrash műsorral, mely az első három albumuk dalaira koncentrál, közte a teljes Kegyetlen évek albummal. A koncert hang- és videofelvétele az Ugass kutya! album 2009-es deluxe újrakiadásának bónusza lett. Hosszabb csend után 2010 februárjában ismét színpadra lépett a zenekar egy budapesti és egy vajdasági koncert erejéig, hogy jelezzék, élnek még. Április elején megjelent Schmiedl Tamás frontember Bloody Roots nevű projektjének Isten kezében című albuma. A lemezen számos magyar metal együttes tagjai vendégszerepelnek.

2011. október 10-én, hat év után új stúdióalbummal jelentkezett a zenekar. A lemez A holnapok ravatalán címet kapta. Az album dalaiból elsőként a Durván, akár a vulkánhoz készítettek videoklipet, amit a Zöld Pardonban adott júliusi koncertjükön forgattak.
Az album a Mahasz Top 40 lemezeladási listáján megszerezte az 1. helyet, a következő év tavaszán pedig Fonogram díjra jelölték az "év hazai hard rock vagy heavy metal albuma" kategóriában, emellett pedig HangSúly díjat kapott a "legjobb stúdióprodukció" kategóriában.
 2012-ben a zenekar megalakulásának 30 éves jubileuma kapcsán több kiemelt, nagy koncertet is adott a Moby Dick. 
2013 áprilisában az újra Magyarországon játszó Sepultura előzenekara voltak Szombathelyen. 2014 elején egy új album megírásába kezdett az együttes, ami végül november 3-án jelent meg Földi pokol címmel. A nagylemez a Mahasz lemezeladási lista 4. helyéig jutott, a HangSúly zenei díj szavazásán pedig az Év Albuma lett holtversenyben. 2015 november 10-én Hoffer Péter egyéb elfoglaltságai miatt kilépett a zenekarból, helyére az addig is őt helyettesítő Budai Béla lépett, aki korábban Leander Rising tagja volt.

2016 decemberében újra kiadták a Kegyetlen évek albumot, megjelenésének 25. évfordulója alkalmából. Mivel a kiadói jogokat továbbra is az EMI birtokolja és nem volt hajlandó újra kiadni a lemezt, ezért az együttes úgy döntött, hogy teljes egészében feljátsszák újra az album dalait, és ebben a formában jelentetik meg a Hammer Records kiadásában.

2018. április 6-án egy Okos világ című új dallal és a hozzá forgatott klippel jelentkezett a Moby Dick. Egy teljes új stúdióalbum kiadását őszre tervezik. Április 21-én Mentes Norbert gitáros 50 éves születésnapját, és a Körhinta album megjelenésének 25 éves évfordulóját ünnepelték a Barba Negra Klubban. December elején jelentették be, hogy Budai Béla elhagyja a zenekart, az új dobos pedig Király Zoltán, aki korábban többek között az Akela tagja volt. Március 13-án bemutatták a Valóság című új dalt és videóklipjét az áprilisban Terápia címmel megjelenő tizenegyedik Moby Dick albumról. A lemezmegjelenéssel egyidőben jött ki az album címadó dalára készült videó, majd májusban a Minden egy kapott klipet. Augusztusra aranylemez lett a Terápia, amit az amerikai Testament előtti fellépéssel fejeltek meg a Barba Negrában. Szeptemberben a lemez dalai közül a Program is képi megvalósítást kapott. A 2020 novemberében megjelent Kalapács-tribute lemezre a Moby Dick a 2012-es Hitem című dalt dolgozta fel.
2021. júniusban a hatodik videoklip is elkészült a Terápia albumhoz, mégpedig az Alkonyzóna dalra.

2021. július 7-én a zenekar hivatalos facebook oldalán jelentették be, hogy megváltak Mentes Norberttől és a jövőben a frontember fia, Schmiedl Balázs (Bloody Roots, ex-Amadea) lesz a Moby Dick szólógitárosa. 2022. novemberében az e-Music lemezkiadó újra megjelentette az Ugass kutya! albumot remaszterelve, CD digipak formában.

2015, december 2

Yardbirds - Still I'm Sad

Látom az égen a 
csillaghullást
Szelíden múlnak, 
ha sírsz, könnyeid lecsókolják.

2015, július 19

A  szombathelyi hard rock-együttes 1972-ben alakult meg. Papp László gitároshoz és Vida Ferenc basszusgitároshoz csatlakozott Sipőcz Ernő gitáros/énekes és Sütő István dobos.…

2022, június 10

Négy évtizede nem hallhattuk élőben a Color zenéjét, de most újra együtt zenéltek az együttes tagjai. Sajnos, nem teljes létszámban, mert az alapító Bokor testvérek, Tibor,…

2015, július 10

Phil Collins - Another Day In Paradise

A lány a férfit az utcán
megkéri:
"Uram tudna segíteni?…