Rainbow

A Deep Purple 1974-ben megjelent Stormbringer albumán felerősödtek a blues és funk hatások, melyek elsősorban David Coverdalenek és Glenn Hughesnek voltak köszönhetőek. Ritchie Blackmore az együttes gitárosa nem volt elégedett az új irányvonallal a zenekarban pedig egyre gyakoribbá váltak a viták. Az 1970-es évek első felében több alkalommal is az Elf nyitott a Deep Purple-nek. Blackmore ekkor figyelt fel az együttes énekesére Ronnie James Diora. Az énekes később így kommentálta első találkozásukat: „Az egyik este a műsorunk után megjelent az öltözőm ajtajában Ritchie. Teljes fellépődíszt viselt, hosszasan meredt rám, majd csak annyit mondott: jó énekes vagy. Ezután szó nélkül kiment.”

Blackmore 1974-ben egy kislemezt akart megjelentetni a saját neve alatt, melynek felvételeihez elkezdte toborozni maga köré a zenészeket. Blackmore ekkor kereste meg Ronnie James Dio zenekarát az Elfet, akikkel még a Deep Purple turnéján ismerkedett meg. Blackmore a híres hollywoodi klub után nevezte el új együttesét.  A Ritchie Blackmore's Rainbow című album 1975. szeptember 4-én jelent meg,melyre a Black Sheep Of The Family című Quatermass feldolgozás mellett a The Yardbirds Still I'm Sad dala is felkerült. A korong vegyes kritikákban részesült, a kritikusok többsége a Deep Purple lemezeihez hasonlítgatta az anyagot, de Dio énekhangját is előszerettel hasonlították Ian Gillanéhez. A Rainbow zenéje jóval többet merített a klasszikus zenéből, mint Blackmore előző zenekara, de Dio fantasy dalszövegei is adtak egy azonnal felismerhető karaktert az együttesnek. A korongról a kislemezen is kiadott Man on the Silver Mountain aratta a legnagyobb sikert, de koncerteken előszerettel játszották a Catch the Rainbow és a Sixteenth Century Greensleeves dalokat is. Utóbbi dalt Dio írta és eredetileg a Black Sheep Of The Family B oldalán jelent volna meg. A dalt Dio és Blackmore az első lemez rögzítésekor átdolgozta, mely később az album egyik leghíresebb szerzeményévé vált.

Angliában a 11. helyig jutott az anyag, míg az Amerikai Egyesült Államokban a 30. helyet szerezte meg magának. A zenekar ezt követően nekiállt koncertezni, azonban a lemezt rögzített felállás sosem lépett fel élőben. A Rainbownak már az első turnéin sikerült megtölteniük a komolyabb méretű koncerttermeket, de Blackmore nem volt elégedett a tagokkal. Túl lazának és funkosnak találta a játékukat, ezért Dio kivételével mindenkit kirúgott a zenekarból.
Blackmore nekiállt új tagokat keresni a második album felvételeihez. Dobosként  Cozy Powellt szerződtette, akinek John Bonham-szerű kemény és precíz dobolása azonnal elnyerte a gitáros tetszését.A basszusgitáros Jimmy Bain lett, míg a billentyűs hangszereket az amerikai Tony Carey kezelte. Ez a
felállás 1976-ban vonult be a München városában található Musicland stúdióba, hogy rögzítse a Rainbow Rising albumot. Az anyag 1976. május 17-én jelent meg.

A következő nagylemez munkálatai 1977 májusában kezdődtek és az év decemberéig tartottak. Az album Long Live Rock 'n' Roll címmel 1978. április 9-én jelent meg. A pozitív kritikákban részesült album tartotta elődje magas színvonalát, mely azonban kevésbé volt progresszív, mint az 1976-os lemez. A korong olyan klasszikus dalokat tartalmazott, mint a Kill The King, vagy az együttes és a műfaj „himnuszának” is tekinthető Long Live Rock 'n' Roll. A lemez egyik leghíresebb szerzeménye a Gates Of Babylon, melyben az együttes komolyzenei hatásai is megmutatkoztak. Az album megjelenésekor a Rainbow már Európában és Japánban is a legnépszerűbb rockegyüttesek közé tartozott, így a lemez Angliában a 7. helyen nyitott. A címadó dal és az L.A. Connection az amerikai rádiókban is rendszeresen felbukkant, tovább növelve az együttes hírnevét.

Az amerikai turné során Blackmore ráeszmélt, hogy a Rainbow által képviselt zenei világ iránt nincs akkora érdeklődés az Egyesült Államokban, mint gondolta, ezért elhatározta, hogy egy kommerszebb, rádió barátabb irányba tereli az együttest. A siker érdekében Blackmore megkérte Diot, hogy a fantasy dalszövegek helyett írjon inkább szerelmes szövegeket.

Dio erre nem volt hajlandó, ezért kilépett. Blackmore Powell kivételével mindenkit kirúgott a zenekarból. Énekesként
Ian Gillant kereste meg, de nem járt sikerrel. A megfelelő emberre Graham Bonnet személyében talált rá. Az együttes basszusgitárosa Roger Glover lett, aki nemcsak a produceri teendőket látta el, de a dalszövegekért is felelt. A Down to Earth című album 1979. július 28-án jelent meg, mely zeneileg egy könnyebben emészthető, poposabb zenekart mutatott. Az album minden korábbi lemezüknél sikeresebbnek bizonyult, a Since You Been Gone  és az All Night Long kislemezek pedig beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, előkelő helyen szerepeltek a kislemezlistákon. 1980-ban főzenekarként léptek fel a Donningtonban megrendezésre kerülő Monsters of Rock fesztiválon. Ez a koncert volt Powell utolsó fellépése a Rainbow-val. Powell nem volt megelégedve az együttes új irányvonalával ezért önként távozott. Graham Bonnet részegen lépett színpadra, ezért a koncert után távoznia kellett a zenekarból.

Powell és Bonnet utódjai Joe Lynn Turner és Bobby Rondinelli lettek. Az új felállású együttes rögzítette ötödik nagylemezét Difficult to Cure címmel. Az albumról kimásolt I Surrender  hamar slágerré vált, de maga az album is kelendőnek bizonyult. Angliában a 3. helyre került a listákon, de az Egyesült Államokban is bekerült a Top 20-ba.
1983 májusában kezdődtek meg az együttes hetedik lemezének a felvételei.A Glover producerkedésével rögzített Bent Out of Shape 1983 augusztus 24-én jelent meg. Az albumról a Street of Dreams jelent meg kislemezen.

 

1984-ben a Deep Purple bejelentette, hogy a klasszikus Ritchie Blackmore, Jon Lord, Ian Gillan, Roger Glover, Ian Paice felállásban újjáalakul, ami egyben a Rainbow végét is jelentette, így az együttes 1984 áprilisában feloszlott.

Rainbow with Ronnie James Dio:

 

Rainbow teljes koncert (Joe Lynn Turner):

Rockhírock

 • 2022, augusztus

  A felvételt Páldy György készítette 1971. májusban a "Ragyás"-nak hívott Radnóti Művelődési Házban, Csepelen. Ez volt a Tűzkerék egyik törzshelye. 2015-ben emléktáblát állítottak a Ház előterében. 
  Hendrix 1970-ben bekövetkezett halála után Béla hetekig nem volt józan, egy világ omlott benne össze. Elveszett a nagy példakép. Sokáig nem is volt hajlandó játszani a számait, ahogy itt sem.

  ...

 • 2022, július 17

  Naplemente címmel rendeznek Omega emlékkoncertet július 24-én, vasárnap a keszthelyi Festetics-kastély parkjában. A koncert fellépői között van az Omega Szimfonik és a Bolyki Soul & Gospel Kórus is – írta meg az MTI. 

  A szimfonikus koncerten egy különleges, szabadtéri helyszínen tisztelegnek a legendás hazai együttes előtt. Neves előadóművészek interpretálásában, szimfonikus zenekar kíséretével csendülnek...

Égben lebegők

79 éves korában meghalt Vangelis (Vangélis Papathanasíu) görög zeneszerző, aki többek közt Tűzszekerek főcímzenéjének Oscar-díjas alkotója, illetvetve a Szárnyas fejvadász zenéjének komponistája.
A Reuters híradása szerint a zeneszerző-zenész kedden késő este halt meg egy franciaországi kórházban. Halálának okát egyelőre nem közölték.

Első együttesét 1963-ban alapította, az öttagú Formynx hamarosan...

Hatvanhét évesen elhunyt Csiga Sándor a magyar rockzene ismert alakja, dalszövegíró, zeneszerző, sárkány-  és vitorlázó repülő pilóta.

Dalszerzőként  A zöld a bíbor és a fekete szövegírójaként vált elsősorban ismertté.

„…a csónak partot ért / Hideg csendben, fekete minden / Legyen az álmod szép”.

Pályafutása során többek között Máté Péter, Bencsik Sándor és Cserháti István szerző-,...

Ötvenéves korában meghalt az 1994-ben Dave Grohl (Nirvana) által alapított Foo Fighters dobosa, Taylor Hawkins - jelentette be az együttes a  Twitteren.

Hawkins halálának okáról és körülményeiről egyelőre semmit sem tudni. Holttestét egy hotelben találták meg Bogotában.

"A Foo Fighters családot lesújtotta szeretett Taylor Hawkinsunk tragikus és korai elvesztése" - írta az együttes. "...