Republic

Hazánk egyik legkiemelkedőbb könnyűzenei produkciója kétségkívül a Republic együttesé. Hazai szinten az egyik legkomolyabb és legkitartóbb törzsközönséggel rendelkeznek, minden hazai rekordot megdöntve. Zenéjük műfaját kategóriába sorolni még csak nem is lehet, hiszen ötvöznek mindenfélét, többek között: beat, rock, folk (ami megegyezik a népdal ihletõséggel), punk, softrock...
A csak rájuk jellemző stílusjegyek alapján nincs olyan, aki ne ismerné fel, hogy ez bizony a Republic. Emblémájukká vált a kishal, ami annak köszönheti megszületését, hogy a zenekar a halak jegyében alakult, Cipő kedvenc halászcsárdájának is ez volt a jele. A jeligéjük pedig: "The Worst Group in Hungary" azaz a legrosszabb csapat Magyarországon. Koncertjeiken még a színpadra lépés előtt az Illéstől a Miért hagytuk, hogy így legyen című dalt játszották be, ezután cirkuszzenére megjelentek a tagok. Cipő a következőképpen konferálta a többieket: Patai Tamás - légtornász, Boros Csaba - állatidomár, Nagy László Attila - mélyvízi búvár, Tóth Zoltán - költő; az utóbbi években az állandó közreműködőket is belevették: Szabó András - Gépfolklór, Halász Gábor - Debrecen. Majd Indul a mandula! felkiáltás után eljátszották állandó nyitódalként a Neked könnyű lehet-et, ami az első album 1. sorszámú dala.

Az évek során kaptak hideget, meleget a szakmától; barátságot kötöttek a "nagygeneráció" embereivel, hőseivel, mindezek mellett, ami a legfontosabb: nem szaladtak szanaszét, együtt maradtak. A '91-es felállás óta semmi nem változott - ami a tagcserét illeti - a legjobb barátok voltak Ők így öten. Együtt mentek nyaralni, a problémáikat, örömeiket mind megosztották egymással. A lemezeladásokat tekintve páratlan siker a volt '90-es években, hogy minden lemezük minimum az aranylemez kategóriát elérte. Összesen közel 1.200.000 Republic CD talált eddig gazdára, és a széles repertoár (21 nagylemez, 12 kislemez, 2 koncertlemez, 5 válogatás, 4 videó) is jelzi, micsoda munka rejlik a Republic egyszerű dallamaiban, amelyek eddig rengeteg ember felé fordítottak tükröt.
1990 őszén elindultak egy Balatonlellei tehetségkutató versenyen, ahol első helyezést értek el, és egyben két lemezre szóló szerződést a Hungaroton-al . Decemberben megkezdődtek az első lemez felvételei, mely az egyéves születésnapjukra meg is jelent, Indul a mandula címen. A lemez promócióját Boros Lajos végezte, a nem várt siker egyre csak előre lendítette a bandát. Ráadásul a Repül a bálna páratlan sikernek bizonyult, a slágerlistákról le sem lehetett vakarni. Nagy Feró, mint öregrockerfül azonnal felismerte, hogy itt valami új van születőben és turnéra vitte a társaságot. A koncertkörút nagy sikerrel zárult a Republic számára. Zenéjük izgalmas csemegének bizonyult minden rockrajongó részére.

Az első botrány viszont elkerülhetetlennek tetszett. Ugyanis a Hungarotonnal való szerződésüknek még csak a felét töltötték ki, és így, hogy át tudjanak igazolni a EMI-hoz, ki kellet adni egy "kényszerlemezt". Az Üss a kazettára címet viselő 40 percnyi dobszóló mindössze 5000 példányban került a boltok polcaira. A harmadik album ugyanebben az évben került piacra, a Hoppá-hoppá!!! tovább vitte azt a nyersességet, ami a mandulára volt jellemző. Slágerei - a Jó reggelt kívánok és a gyönyörű lírai felvétel a, Szeretni valakit valamiért - meghozták a várt népszerűséget, ám ezek még mindig nem voltak elegendőek az áttöréshez. A cd-hez járó '91-'92 turné 150 állomását (6 hónapig tartott) óriási érdeklődés övezte, teltházak, a látogatást bulinként is ezrekben lehetett mérni (és ez az arány napjainkig megvolt). Időközben bearanyozódott az első lemez, vele együtt a Hoppá-hoppá!!! is.
Az EMI teljesen szabad kezet adott a Republicnak a soron következő album elkészítésében, amit először október 17-én vehettek kezükbe a rajongók, a korong címe: Én vagyok a világ. Amivel azt az öntörvényűséget akarta kifejezni az együttes, amit a Republic képviselt. A hangzás teljesen újat hozott a Magyar Rock & Rollba. A lemez témái komoly gondolatokat közvetítenek a hallgatók felé, de közben slágeresek is. Cipő és Zoli népzenei múltja is rányomja bélyegét a lemezre, számtalan népdal feldolgozás kapott helyet a felvételen. A kislemezen is szereplő Engedj közelebb betörése a tévéadókra újabb sikereket hozott a Republicnak. Év végén egy rangos popgála szavazásai alapján a Republic harmadik lemeze az "Év Rocklemeze" kitüntetést érte el. A következő esztendőben jelent meg a Hahó öcsi. Rajta rengeteg kiváló koncert nóta. Annak ellenére, hogy az erősen punkos beütésű lemezre egy lírai popfelvétel sem került fel, így jelentősebb sláger sem készült, mégis rövid idő alatt átlépte a 25 ezres példányszámot. A lemezért Arany Zsiráf díjjal érdemesítették a zenekart.

A következő évet néhány nagyszabású koncerttel kezdték, Nagyváradon például 8000 ember előtt léptek fel. Az évben nem ez volt az egyetlen ilyen kaliberű helyszín. Az újabb lemezüket, a Disco-t október 15.-én dobták piacra. Az első igazán komoly lemezeladási rekordjuk is ehhez a CD-hez köthető. A 100 ezres eladott példányt megélő korong megkapta először az arany - majd a gyémántlemez státuszt. Ezt elsősorban két nagy slágerüknek köszönhették, a Ha itt lennél velem és a 67-es út hetekig vezették a rádiósjátszásokat. Az utóbbi tételnek külön története is van.
Cipő egykori feleségéhez íródott a dal, akivel való szakítását Cipő nem tudta hova tenni. A Kaposvári lány (ide vezet a 67-es főút) erre semmit nem reagált. 1995-ös év hozta meg a zenekarnak a várva-várt áttörést.
Szabó András érkezésével a népzenei hatások végre rendesen kitárulkozhattak. A szeptember 16-án publikált nyolcadik lemez a Tüzet viszek valósággal berobbant a köztudatba. Kislemez dala a Szállj el kismadár óriási sikert, kavarodást hozott a könnyűzenébe. Először is, rekordidő alatt eladtak 150 ezer példányt, a dal Európa különböző országaiba betörve hódított, a németek szerint Közép-Európa legjobb dala volt. Mindezek mellett a rock szabályait felrúgva a szám az egekbe emelte a Republicot. A sajtó a zenekar nevétől zsongott, mindenki a Republicot akarta hallani, látni. A jegyeket úgy vitték, mint a cukrot (ahogy tartja a mondás). A nem mindennapi siker viszont nem homályosította el a srácok látását, méltó módon kezelték azt, nem szálltak el maguktól, hideg fejjel irányították továbbra is a zenekart. A soron következő album egy koncertlemez, amelyet október 6-án vettek fel Kaposvárott, a bulit a nagy érdeklődés miatt másnap meg kellett ismételni. A fellépésre esténként 6000 ember váltott jegyet. A már csak '96-ra megjelenő élő CD az Október 67 címet viseli. Március 15.-én felléptek a Budapest Sportcsarnokban, az ünnepi koncertre 16 ezer néző volt. kíváncsi.

Ezzel a fellépéssel a zenekar akarva-akaratlanul is, de egy újabb Republic - hagyományt alakított ki. Mert a jól sikerült buli hatására, minden év nemzeti ünnepén (március 15) nagyszabású koncerttel örvendeztették meg a rajongókat. Egy koncertlemez minden zenekar életében vízválasztó szerepet tölt be. Az 1996-ban megjelent új lemez, az Igen, már az új korszak jegyében íródott. A Republic határozottan szakított a Kismadár kultuszával, és új vizekre evezett. Nem akarták, nem is tudták volna megismételni a Szállj el kismadár sikerét. Habár az újabb lemez bearanyozódott, mégis bukásnak minősült az előző sikerhez képest, hiába adtak el belőle egy nap alatt 25 ezret, nem tudta felvenni velük a versenyt. Az eddig csak a Republicra jellemző formák megmaradtak mindamellett, hogy új hangszeres megoldásokkal gazdagították zenei palettájukat. Az időnként felcsendülő hegedű szőnyeget terített a vastag gitárszólók alá. A következő év új albumának címe: Zászlók a szélben. A korongon már kevésbé bonyolódtak bele a hangszerek kavalkádjába, nem úgy, mint az előző lemezen. Itt inkább a jól megszokott, könnyed, slágeres darabok voltak előtérben, melyek közül néhány rangos helyet vívott ki a rajongók "Top 10"-es listájában. Annak ellenére, hogy a rádiók és a média levette kezét az együttesről, töretlen sikerrel haladtak előre. Gurul a kő címmel turnéra indultak, és abban az évben 150-nél is több koncertet tartottak. Az óriási érdeklődés természetesen elmaradhatatlan volt, és hát a közönségben nem is kellett csalódni. A teltházakat produkáló koncertkörút elismerést vívott ki magának a szakma körében. Az új lemez amúgy átlépte a 25 ezer eladott példányt, mindezek mellett Huszka Jenő díjjal érdemesítették a Republicot. A lemez sikerét talán a dalokban fellelhető kemény társadalomkritikának köszönheti, de az is lehet, hogy egyszerűen a kidolgozott hangszerelésnek, nem tudni... hiszen a lemez nem sokban tér el a többitől.

1998-ban megjelent A Rózsa Vére című film zenéje, és az azonos című nagylemez. Ezen az albumon érvényesülnek Tóth Zoltán képességei is, a dalok nagy részét ő neve fémjelzi. A művészi gondolkodású produkciónak egyfajta üzenetét képezik ezek a dalok, amik 35 percben próbálják megfogalmazni mindazt a rohanást, haragot, hanyagságot és más gyarló emberi tulajdonságokat, amelyben manapság élünk. Nem véletlenül lett ez is aranylemez.
A soron következő album, amely a 12-es sorszámot viseli, még ez év őszén a boltokba került. Az új lemez Üzenet címre keresztelve kapható (Tóth Zoli két dalt szólóban énekel). A rádióállomások továbbra sem barátkoztak a banda nevével. Műsoraikból jóformán kiszórták a Republic dalokat. A divatmajmok nem jártak Republicra és a hasonló zenekarok koncertjeire. A soft és folk együttesek közönsége igen egységes volt. Nem érdekelt ott senkit, mit kell követni, mert ők a kedvenceikre esküdtek. És hát a Republic is ide tartozott, továbbra is a legnagyobb rajongótáborral. Igyekeztek a techno korszakot átvészelni, így '99 februárjában egy tripla válogatással kedveskedtek kitartó rajongóiknak, ezúttal ismét az EMI-nál. A három CD-re három kategóriába sorolva vannak válogatva a dalok, szerelmes, népzenei és közérzeti dalok. Az évtized dalaira keresztelt albumok egyfajta búcsút vesznek az évezredtől, hogy köszönthessék az újat, a XXI. századot. A három lemezre összesen 55 szám került, mindegyik lemezhez egy-egy új dal rögzítése mellett. Március 15-ét Budapesten ünnepelték a Kossuth téren 30 ezer fan közreműködésével.

A zenekar 9 éve csinálta ugyanazt megállás nélkül. Új lendületet adtak a könnyűzenének, mivel amit eddig leraktak, az felbecsülhetetlen, de az augusztus 19-re meghirdetett/tervezett Népstadion-beli koncertet nem engedélyezték, mondván a zenekar még nem érdemelte ki! A 70ezer néző befogadására is képes emelvényben korábban olyan hazai sztárok léptek fel, mint például az Omega. Az együttes úgy látszik, megmaradt fekete báránynak a stílusa miatt. Az ellenszenvet nem lehet tudni, mi váltotta ki, talán a folyamatos sikerek, de egy biztos, egy évtizedet végleg lezártnak tekintett a Republic együttes.

2000 november 15-én megjelent az új nagylemez a Só és cukor. A vadiúj dalok mellé párosult egy eddig ki nem próbált hangzás, ami valójában átfedi az eddig jól megszokott kellemes gitárharmóniákat. Hogy mi is volt a Republic üzenete kétezerbe érve? Cipő amolyan görbe tükröt tartott az emberek felé, teljes gondolatok bontakoznak ki a számokban. A hétköznapok problémáit, belső vívódásait, lelki harcait igyekszik megfejteni, a Magyarsággal foglalkozó témák megtalálják az embert, kamaszoktól kezdve az idősebb korosztályig. A tagok mély érzésű emberek, ez látszik a hangszerelésből, a szövegekből is.
A következő évben egy különleges válogatásalbummal kedveskedtek a rajongóknak. A Törmelék című lemezen, ún. medley-ok kapnak helyet, a kazettán 6-, a cd-n 8 konténerbe válogatott dalok különböző ütemre vannak felfűzve, a részletek egymásba folyása egy dalként tünteti fel a rengeteg szerzeményből felépülő "konténereket". A folytatás egy ígéretes maxival, a Nagy kő zuhan-nal indul. Az új nagylemez az október első napján megjelenő Aki hallja, adja át. A felvétel méltán illeszthető a többi, régi lemez mellé, a dallamokban mind fellelhető az a "retró", régi-jó Republic, amit annak idején százezrek imádtak és gyűlöltek. A szövegek nem akarnak rombolni, sem építeni. Ezek mindössze néhány rockzenész gondolatát tartalmazzák, az életről, a halálról, az elmúlásról, a szerelemről és a félelemről. A Republicnak sosem volt erőssége az optimizmus, ami dalszövegeket illeti.

A következő esztendő termése a Mohikán. A remekül összerakott dalok kezdtek betörni 8 év után a rádiókba. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a Dudu című szerzemény felkerült egy Now.hu válogatásra. És hát a sok divatzenekar mellé néhány igényes dal beférkőzött, többek között a Republic is. De a korongon nem ez az egyetlen fontos dal, a történelmi eseményekkel foglakozó Varsó hatalmas koncertnóta. A hazaszeretetről mesélő Kedves hazám zongorajátékát megtörő sistergő gitárok, a dallamot vezető hegedű mind jól el vannak találva, és a hangzás ismét a régi. Sőt az izgalom fokozása még, hogy Boros Csaba végre kiereszti a hangját. A lemezzel mindenki nagyon elégedett lett végül, mind a zenekar, mind a rajongók. A Slágerrádió Megaparty-n 100 ezer ember előtt léptek fel (ezt DVD-n meg is lehet tekinteni), a Bikini, az Edda, Charlie, az R-Go és Hevesi Tamás társaságában. A 15. születésnapját ünneplő köztársaság e kerek évforduló alakalmából kiadta újabb nagylemezét Magyarország 1 Mennyország címmel, felléptek a Fábry-showban, ami által milliókhoz eljutott a Republic. De mégis ami igazán fontos a jubileum kapcsolatban, a kuriózumnak számító első önálló DVD, amely az eddig megjelent klipeket tartalmazza, 3 kivételével. Ezek a videók mind arról mesélnek, milyenek voltunk akkor, milyenek vagyunk most, némelyik művészi értékű, némelyik pedig egyszerű poén-klip.

Az 2006-os év két korongot tartogatott magában. Először a tavasszal megjelent dupla lemezes koncertalbumot, a Győri kex-et vehették kezükbe a rajongók. Az első lemez egy audio CD, ami a fellépés átfedése, a másik, pedig egy 7 számot tartalmazó DVD. Az anyag 2005 december 26.-án lett felvéve a Győri Egyetemi Sportcsarnokban, 4500 rajongó közreműködésével. Az újabb nagylemez, ami a 21-es sorszámot viseli, Kenyér vagy igazság címmel kapható. "Eszünk vagy beszélünk" mondja a cím, és habár a Republic sosem politizált, most mégsem tudta elkerülni az aktuális események visszhangját. A Republic tehát bebizonyította, hogy 15 esztendő után is képes mondanivalót tartalmazó lemezt kiadni.
2008 őszén újabb album látott napvilágot:Tiszta udvar, rendes ház, 2009-ben adták ki a 2000-től 2010-ig terjedő évek dalaiból válogató Aranyalbum 2. dupla CD-t. Érdekessége, hogy - ahogy írták - a „Másik lemez” végére, zárásként felkerült egy új, ajándék dal, az MTV-n futó sorozat, a „Magyarország története” filmzenéje, a népies hatású és hangzású Emberlelkű földeken. 2010-ben a 20. születésnapi jubileumát a Köztársaság című albummal ünnepelte az együttes.
A Republic 33. lemeze, Miért, maga bohóc? címen 2011-ben jelent meg. Nem először, Cipő mellett Tóth Zoltán (Róma Fényein Túl) és Boros Csaba (Háború) ének előadását is élvezhetjük. A záró, tizedik track, Gótika címen egy instrumentális alkotás. Az együttes huszonkettedik stúdiólemezén a Bólints Tibi! lemezcím futball vonatkozású: annak idején Nyilasi Tibort biztatták így a szurkolók.

2013-ban rendhagyó különleges zenei élménnyel kedveskedett az együttes a rajongóknak. A zeneirodalom kiválóságainak örök darabjait a saját hangzásviláguk szerint formálták és adták elő a Road 67 Symphonic Orchestra kíséretével a „Bartók+Európa 2010” rendezvényen. Az operafesztiváli koncertre összeállított zenei program címe „A gondolat színei – Klasszikus művek és a jelenkor Republic dalai” volt. A klasszikus szerzemények átiratai mellett néhány Republic-slágert is áthangszereltek a nagyzenekari megszólaláshoz.
A páratlan koncertesemény izgalmas hanganyaga került az év elején CD-n forgalomba.

Ezt beárnyékolta a Republic frontemberének és alapítójának, Bódi László Cipőnek előbb kórházba kerülése, majd 2013. március 11-ei halála.
Bódi László elhunytát követően az együttes korábbi megegyezése alapján –, miszerint valamelyik tag kilépése vagy halála után az együttes feloszlik, – Tóth Zoltán gitáros elhagyta a Republicot.
Az együttes megmaradt tagjai – Nagy László Attila, Patai Tamás és Boros Csaba – később egy közleményben bejelentették, hogy Republic 67 néven folytatják a zenélést.

Hosszabb-rövidebb kísérletezgetések után (Sipos F. Tamás, mint énekes) Halász Gábor régi-új gitárossal kiegészülve, immár Sipos F. nélkül, visszatértek az eredeti Republic névhez. A mai napig koncerteznek, lemezeket készítenek ebben a felállásban.

Republic - 20 éves ünnepi koncert:

2015, április 16

Kiss - Detroit Rock City

Feszültnek érzem magam
szombat este
9 óra, nem világít, csak a rádió
fénye
Hallgatom a…

2015, augusztus

Rolling Stones - Lady Jane

Óh, szép Lady Jane,
Mondd, látlak-e még?
A szolgád vagyok
És az…

2015, július 26

Metallica

Az 1983-ban megjelent Kill ’Em All című első albumuk újszerű, agresszív stílusával lefektették a thrash metal alapjait. Az…

2023, november 1

A The Sound Of Silence egy rendkívül gyönyörű dal, amelyet megjelenése óta rengeteg előadó feldolgozott, de a Simon & Garfunkel eredeti verziója kiállta az idők…