Dinamit

A magyar rock történetének egy rövid életű, feledhetetlen együttese. Tagjai legendás és szakmájuk legkimagaslóbb zenészei voltak (Vikidál Gyula a P. Mobilból, Németh Alajos a Miniből, Szűcs Antal Gábor, Papp Gyula és Németh Gábor a Skorpióból érkezett), karrierjüket azonban derékba törte, hogy sokan a rendszer együttesének, állami rockbandának titulálták őket.

Fennállásuk 3 éve alatt 2 legendássá nemesült nagylemezzel és két kislemezzel örvendeztették meg közönségüket.
"Talán ezzel a két kislemezzel kezdődött, hogy a Dinamitra rásütötték az „állami rockzenekar” címkét, amit szerintem Schuster Lóri talált ki, mert elvittük tőlük Vikidál Gyulát." nyilatkozta Szűcs Antal Gábor (gitár)

1979-es megalakulásakor az együttes azonnal munkához látott, kreatív erőik csúcsán jártak és valami furcsa oknál fogva a hatalom sem lehetetlenítette el működésüket. Épp ez volt, ami sokaknak szemet szúrt. Míg a P. Mobilt alig engedték szóhoz jutni, addig az újonnan alakult Dinamit rögtön kislemezzel, s rövid idő múlva nagylemezzel jelentkezhetett. A Dinamit innentől fogva egyaránt volt rajongás és utálkozás tárgya.

Besúgókként, a hatalom kiszolgálóiként tekintettek rájuk (Vikidálról a 2000-es években ki is derült, hogy hírességekről jelentő ügynök volt, de mint Szörényi Levente írja könyvében, róla például használhatatlan jelentéseket adott közre). Az „állami rockzenekar“ titulus nem tett jót az együttesnek. Ennek ellenére gőzerővel dolgoztak, hogy olyan remekműveket adjanak át az utókornak, amik kiállják az idők próbáját.

A legelső Dinamit lemez tulajdonképpen egy Szűcs Judith számára készített album, melyen az együttes adja a zenei alapot. Ezt követte az igazi Dinamit-rock anyag két kislemez formájában: Tinédzser dal/ Neked adnám a világot, valamint a Mi ez az érzés/ Igazság címűek.

Az új évtizedet aztán nagylemezzel köszöntötték, mely nemes egyszerűséggel a Dinamit címet kapta. 
1981-ben megjelent a második Dinamit-remekmű, a Híd című album. Ekkor érkezett Szűcs Antal Gábor mellé egy másik gitáros, a Beatricés Lugosi László is.
Néhány hónappal az album megjelente után az együttes a Pulzus című televíziós zenei műsorban bejelentette feloszlását. Elmondásuk szerint a szaksajtó tönkretette a zenekart.

Szűcs Antal Gábor visszatért az újjáalakult Skorpióba, Németh Alajos a Bikini basszusgitárosa lett, Vikidál pedig megtalálta helyét és számításait a P. Box nevű szupercsapatban, s közben Szörényiék ráosztották Koppány szerepét az 1983-ban bemutatott István, a király című rockoperájukban.

28 év hallgatás után 2009-ben bejelentették az együttes újjáalakulását, új énekessel és basszusgitárossal. Visszatérő koncertjüket Szombathelyen tartották. 
2010-ben új stúdióalbummal jelentkeztek, amely a Rockinform magazin mellékleteként jelent meg. 2011 elején Jankai Béla lett az új billentyűs. 2014-ben Rudán Joe csatlakozásával két énekese lett a Dinamitnak. Ez a felállás azonban csak november elejéig tartott ki, ekkor bejelentették Kálmán György és Jankai Béla távozását. Utóbbi helyére Laki Zoltán érkezett. Az öt évvel korábban megjelent albumot újra megjelentették, Rudán Joe újraénekelte a dalokat. Az együttes nem sokkal később elhallgatott. 2017-ben újrakezdték a koncertezést, de a billentyűs poszton ismét változás történt, Hornok István csatlakozott.

2019 májusában, egy koncertre újra összeállt az együttes klasszikus felállása, a jelenlegi tagokkal kiegészülve. 2019 augusztusában Rudán Joe egyéb zenei elfoglaltságai miatti egyeztetési problémák miatt kilépett, helyére Scholtz Attila (Cry Free, Heep Freedom) érkezett.

2015, március 29

Deep Purple - Highway Star

Senki sem tudja elkapni az autómat
Megyek versenyezni a térre
Senki sem…

2015, december 2

The Doors - The End

Ez itt a vég
egyetlenem
ez itt a vég
várt már ránk rég
vége minden reménynek
biztonságnak…

2023, június 4 -

Maradt még hely a szívedben számomra?
Van olyan hely, 
ahol a parkolótábla szabadot mutatna?
Talán akad egy kis zug még,
Talán egy sarok, amit…

2015, október 29

Nirvana - Polly

Polly korbácsot akar
Azt hiszem elkaphatnám őt hamar..
Azt hiszem egy kis vizet kíván
Kioltom a…