Jimi Hendrix

Jimi Hendrix

James Marshall "Jimi" Hendrix (született Johnny Allen Hendrix; 1942. november 27. - 1970. szeptember 18.) amerikai gitáros, dalszerző és énekes. Bár mainstream karrierje mindössze négy évig tartott, széles körben a könnyűzene történetének legnagyobb és egyik legnagyobb hatású elektromos gitárosaként, valamint a 20. század egyik legünnepeltebb zenészeként tartják számon. A Rock and Roll Hall of Fame úgy jellemzi őt, mint "vitathatatlanul a rockzene történetének legnagyobb instrumentalistáját".

A Washington állambeli Seattle-ben született Hendrix 15 évesen kezdett el gitározni. 1961-ben bevonult az amerikai hadseregbe, de a következő évben leszerelt. Nem sokkal később Clarksville-be, majd a Tennessee állambeli Nashville-be költözött, és elkezdett fellépni a chitlin' circuitben, ahol helyet kapott az Isley Brothers kísérőzenekarában, majd Little Richarddal, akivel 1965 közepéig dolgozott együtt.

Később Curtis Knight és a Squires együttesben játszott, 1966 végén Angliába költözött, miután Chas Chandler, az Animals basszusgitárosa lett a menedzsere. 

Hónapokon belül Hendrix három brit top tízes slágert jegyzett a Jimi Hendrix Experience nevű zenekarával: "Hey Joe", "Purple Haze" és "The Wind Cries Mary". 
Az Egyesült Államokban az 1967-es Monterey Pop Fesztiválon való fellépése után vált híressé, és 1968-ban harmadik és egyben utolsó stúdióalbuma, az Electric Ladyland első helyezést ért el.
A dupla LP volt Hendrix legsikeresebb kereskedelmi kiadványa, és az első és egyetlen elsőszámú albuma. 

A világ legjobban fizetett rockzenészeként 1969-ben a Woodstocki Fesztivál, 1970-ben pedig az Isle of Wight Fesztivál fő fellépője volt. 

1970 szeptemberében Londonban barbiturát okozta fulladásos balesetben elhunyt.

 

2015, április 7

Hot Chocolate - I'll Put You Together Again

Ha nincs fény sehol sem már
És nincs senkid akihez…

2021, április 10

Az „új” Nirvana dalt MIDI fájlok betáplálásával készítették a Google Magenta AI programjában, amely megtanulja, hogyan kell zenét szerezni az adott művészek stílusában,…

2015, július 21

AC/DC

AC/DC - ez a felirat valószínű, hogy mindenkinek ismerős az elektromos készülékek borítójáról, hiszen ez azt jelenti, hogy a készülék…

2021, május 13 -

1967 tájékán három Hajdú-Bihar megyei testvér, Bokor Gyula (1951) - billentyűsök, Bokor Tibor (1955) - basszusgitár, Bokor Attila (1957) - dobok, a szokásos játszótér helyett, a zenét…