Motörhead

Motörhead: A zenekar a nevét az angol szlengben használt kifejezésről kapta, ami amfetamin-használót jelent.
eredetileg Bastards néven alapította Ian "Lemmy" Kilmister a Hawkwind egykori basszusgitárosa. A trió felállású Motörhead (Lemmy - basszusgitár/ének, Larry Wallis - gitár, Lucas Fox - dobok) első koncertjét 1975. július 20-án adta a londoni Roundhouse-ban. Még az alapítás évében (az On Parole album felvételei közben) csatlakozott hozzájuk Phil "Philthy Animal" Taylor dobos és az együttes ugyanezen évben változtatta nevét Motörhead-re, amelyben egy úgynevezett Heavy Metal umlaut szerepel. Az umlaut Lemmy Kilmister ötlete volt; elmondása szerint azt szerette volna elérni, hogy gonosznak nézzen ki az együttes neve.

A zenekarhoz 1976-ban csatlakozott "Fast" Eddie Clarke gitáros és ezzel a klaszikus felállás is kialakult. Első albumuk 1977-ben jelent meg, de a korszak kemény rock zenekaraihoz képest is nyers muzsikájuk eleinte mérsékelt sikert aratott. A bemutatkozó album borítóján szerepelt első ízben a Motörhead jelképének számító, vicsorgó, agyaras koponya, Snaggletooth (magyarul: Csorbafog). A borítógrafikát Joe Petagno készítette, aki a későbbi Motörhead albumokon számtalan formában festette meg a figurát.

Bár az egyaránt 1979-es kiadású Overkill és Bomber című lemezek növekvő népszerűséget jeleztek, az igazi áttörést mégis az 1980-ban megjelent negyedik, Ace of Spades című album hozta meg számukra. A következő évben kiadott első Motörhead koncertalbum, a No Sleep ’til Hammersmith pedig már az eladási listák csúcsára repítette őket Angliában. A zenekart azóta is a tágabb értelemben vett rock 'n' roll életérzés legvadabb, legnyersebb, leghangosabb, de ezzel együtt egyik legalapvetőbb képviselőjeként tartják számon.

Az 1982-es Iron Fist album megjelenését követő észak-amerikai turné második fellépése után Clarke kilépett a zenekarból és a helyére a Thin Lizzy gitárosa Brian "Robbo" Robinson állt, akivel aztán az Another Perfect Day lemezüket is készítették. 1984-ben a zenekar kiadója egy dupla válogatás albumot dobott piacra No Remorse címmel, amelyen a korábbi stúdiólemezekről kimásolt dalok mellett négy új felvétel is helyet kapott. Az új dalokat már egy teljesen kicserélődött tagságú Motörhead készítette. Lemmy kivételével mindenki távozott az előző felállásból. Az új dobos Pete Gill (ex-Saxon) lett, a gitáros posztjára viszont rögtön két ígéretes jelentkező is akadt: Phil Campbell és Wurzel.
Az immár négytagú Motörhead 1984. szeptember 21-én első ízben lépett fel Magyarországon, Budapesten, majd rögtön másnap Debrecenben is adtak egy koncertet. Közben az eddigi Motörhead lemezeket gondozó Bronze Records és a zenekar útjai elváltak. Új szerződést a zenekar menedzsere Douglas Smith által működtetett GWR kiadóval kötöttek. Az első kiadványuk a Motörhead tízéves szülinapját 1985. június 26-án a londoni Hammersmith Odeonban megünneplő koncert videofelvétele volt, a The Birthday Party. Három év után aztán egy új stúdióalbum is elkészült, az 1986-ban megjelent Orgasmatron.

A következő év újabb tagcserét hozott. Pete Gill dobost kirúgták és visszatért "Philthy Animal" Taylor. A zenekar szerepelt az Eat The Rich című mozifilmben, amelynek főcímdalát is a Motörhead jegyzi. A dal a Rock 'n' Roll című 1987-es Motörhead albumra is felkerült. Évekig tartó huzavona következett ezután, mire a zenekarnak sikerült megszabadulnia a GWR kiadótól és Douglas Smith menedzsertől.
A kilencvenes éveket aztán a Sony Music egyik alkiadójánál, a WTG-nél kezdte a Motörhead és pályafutásuk egyik legváltozatosabb lemezét készítették el 1916 címen (az évszám az I. világháborús Somme-i csatára utal). A Grammy-díjra jelölt album címadóját és a "Love Me Forever" dalt a Motörheadől szokatlan dallamos, lírai megfogalmazás jellemzi, ami sok régi rajongónak okozott meglepetést. A tengerentúlon sikeres korongot már a következő évben új album követte, a csalódást keltő March ör Die (1992). A lemezt az Ozzy Osbourne/Whitesnake dobos Tommy Aldridge ütötte fel, mivel Phil Taylort a lemezfelvétel közben kirúgták. Taylor egyedül a lemez slágerének szánt "I Ain't No Nice Guy" balladában dobol; ugyanebben szerepel vendégként Ozzy és Slash. Egy harmadik dobos is játszik a lemezen, a "Hellraiser" dalban Mikkey Dee (ex-King Diamond dobos), aki a felvételek végén csatlakozott a Motörheadhez és azóta is a zenekar biztos tagja.

Motörhead

A Sony és a Motörhead kapcsolata hamar megromlott és végül egy nem túl hatékony német dance kiadónál (ZYX Records) kötöttek ki. Náluk jelent meg a Bastards című album 1993-ban, amely a terjesztési hiányosságok miatt Európán kívül gyakorlatilag nem volt kapható. Természetesen újabb kiadóváltás következett. Már a Bastards is visszakanyarodást mutatott a Motörhead harapós, mocskos zenei világához, de vadságával a Sacrifice (1995) album ezen is túltett. A felvételek végeztével Wurzel kilépett a zenekarból így a Motörhead trió felállásban folytatta tovább: Lemmy basszusgitár/ének, Phil Campbell gitár, Mikkey Dee dobok.
Ez a felállás bizonyult eddig a legstabilabbnak, hiszen 1995 óta ebben a formációban lép színpadra és készíti lemezeit a Motörhead, a zenekar rajongótábora pedig átlag kétévente újabb csokor friss Motörhead dalt kap kézhez az aktuális stúdióalbum megjelenésével. Az utóbbi idők legsikeresebb Motörhead lemeze a 2008-as Motörizer, amely Európában és Amerikában is egyaránt jól szerepel az eladási listákon.
Kitartásuknak, minőségi lemezeiknek és energikus élő fellépéseiknek köszönhetően Lemmy és csapata az elmúlt több mint harminc év alatt a kemény rockzene egyik élő legendájává vált.

Rockhírock

 • 2022, augusztus

  A felvételt Páldy György készítette 1971. májusban a "Ragyás"-nak hívott Radnóti Művelődési Házban, Csepelen. Ez volt a Tűzkerék egyik törzshelye. 2015-ben emléktáblát állítottak a Ház előterében. 
  Hendrix 1970-ben bekövetkezett halála után Béla hetekig nem volt józan, egy világ omlott benne össze. Elveszett a nagy példakép. Sokáig nem is volt hajlandó játszani a számait, ahogy itt sem.

  ...

 • 2022, július 17

  Naplemente címmel rendeznek Omega emlékkoncertet július 24-én, vasárnap a keszthelyi Festetics-kastély parkjában. A koncert fellépői között van az Omega Szimfonik és a Bolyki Soul & Gospel Kórus is – írta meg az MTI. 

  A szimfonikus koncerten egy különleges, szabadtéri helyszínen tisztelegnek a legendás hazai együttes előtt. Neves előadóművészek interpretálásában, szimfonikus zenekar kíséretével csendülnek...

Égben lebegők

79 éves korában meghalt Vangelis (Vangélis Papathanasíu) görög zeneszerző, aki többek közt Tűzszekerek főcímzenéjének Oscar-díjas alkotója, illetvetve a Szárnyas fejvadász zenéjének komponistája.
A Reuters híradása szerint a zeneszerző-zenész kedden késő este halt meg egy franciaországi kórházban. Halálának okát egyelőre nem közölték.

Első együttesét 1963-ban alapította, az öttagú Formynx hamarosan...

Hatvanhét évesen elhunyt Csiga Sándor a magyar rockzene ismert alakja, dalszövegíró, zeneszerző, sárkány-  és vitorlázó repülő pilóta.

Dalszerzőként  A zöld a bíbor és a fekete szövegírójaként vált elsősorban ismertté.

„…a csónak partot ért / Hideg csendben, fekete minden / Legyen az álmod szép”.

Pályafutása során többek között Máté Péter, Bencsik Sándor és Cserháti István szerző-,...

Ötvenéves korában meghalt az 1994-ben Dave Grohl (Nirvana) által alapított Foo Fighters dobosa, Taylor Hawkins - jelentette be az együttes a  Twitteren.

Hawkins halálának okáról és körülményeiről egyelőre semmit sem tudni. Holttestét egy hotelben találták meg Bogotában.

"A Foo Fighters családot lesújtotta szeretett Taylor Hawkinsunk tragikus és korai elvesztése" - írta az együttes. "...