Prognózis

Vörös István katonaideje alatt, 1979-ben szervezte meg a Hadirock együttest, melynek második felállásában már Kormos Gáborral és Klemm Ervinnel is együtt zenélt a későbbi Prognózisból.

Leszerelésük után, 1981-ben alapították meg a Prognózist, melyhez csatlakozott Jankai Béla és Bártfai György. Ezzel létrejött a Prognózis klasszikus felállása, mely tartósnak bizonyult: egészen 1987-ig, a zenekar megszűnéséig működtek ebben az összeállításban. 
Egy hónappal megalakulásuk után megnyerték a Rock Reflektor című tehetségkutató versenyt, majd Dorogon, az első jelentős magyar rockfesztiválon koncerteztek, több tízezer ember előtt.

1982-ben megjelent a Hajsza közben / Nyári éjszakák című kislemez. A címadó dal után a zenekar stílusát hajsza-rockként is emlegették, egyes újságírók viszont az "állami új hullám" képviselőiként hivatkoztak - a korszak több zenekarához hasonlóan - a Prognózisra. Ez utóbbi meghatározás egyrészt arra utalt, hogy a zenekar lemezkiadási lehetőséget kapott az akkor monopol helyzetben lévő lemezgyártól. A megnevezés másrészt abból adódott, hogy itthon a new wave stílust szinte az összes, ebben az időszakban alakuló együttessel azonosították. 
Megjelenése után a Hajsza közben heteken keresztül vezette a Magyar Rádió és a Magyar Ifjúság című lap közös slágerlistáját.

1984-ben megjelent első nagylemezük az Előjelek. A lemezre felkerült az együttest korábban megismertető Hajsza közben is, de lemaradt róla a Nyári éjszakák című dal. 1986-ban jelent meg második és egyben utolsó nagylemezük, a Tele van a város szerelemmel. Az öttagú zenekar állandó közreműködője volt Radul Zoltán altszaxofonon.

Ebben a korszakban olyan Magyarországon fellépő világsztárok előtt koncerteztek, mint Tina Turner és Alvin Lee. Részt vettek a korszak jelentős rockfesztiváljain, valamint az 1980-as években megrendezett segélykoncerteken is. Az Élő segély Afrikáért elnevezésű koncert első napján három dalukat adták elő (Szerelem szabadon, Tele van a város szerelemmel, Hajsza közben), a kezdeményezés nagylemezén pedig az Eltékozolt századok című dallal szerepeltek.

1987-es feloszlásukig folyamatosan koncerteztek a Budai Ifjúsági Parkban, majd később a Petőfi Csarnokban is. 1987-ben Vörös István és Jankai Béla új társakkal, Piknik Club néven adták ki, könnyedebb hangvételű, azonos című új albumukat. Ezzel a zenekarral 1988 őszén Kárpát-Ukrajnában turnéztak.

A Hungaroton 1994-ben adta ki azt a válogatásalbumot, mely a Prognózis két lemezéről és a Piknik Club albumról gyűjtötte össze a legismertebb slágereket. A válogatásra felkerült a korábban csak kislemezen megjelent Nyári éjszakák című dal is, valamint az addig kiadatlan Szeretni kéne.

A rövid életű Piknik Club után Jankai Béla és Vörös István útjai is elváltak. Jankai stúdióvezetőként, televíziós programigazgatóként és zeneszerzőként is tevékenykedett a következő időszakban. A basszusgitáros Kormos Gábor "Cirmos Kormos" néven, mulatós zenét játszva kezdett koncertezni.

Vörös István 1989-től szólókarrierbe kezdett, 1991-től pedig összeállt a Vörös István és a Prognózis, mely a koncerteken és a lemezeken kísérte az énekest. Ezt az időszakot azonban már nem számítják bele a Prognózis zenekar működésébe. Az énekes-dalszerző erről úgy nyilatkozott, hogy "...az már csak a nevében volt Prognózis, lényegében az én szóló produkcióm volt, Vörös István és a Prognózis néven."
Vörös István már ekkor is egyedül jegyezte az új dalok szövegét és zenéjét, az évek során pedig a Prognózisra utaló kiegészítés is eltűnt a zenekar elnevezéséből. 1999 után a Prognózis névvel már csak a jubileumi koncerteken találkozhatott a közönség, a klasszikus felállású együttes évfordulói alkalmával.

Az első nagyszabású jubileumi koncertre 2001. október 6-án került sor, a Petőfi Csarnokban. Ezen az estén három Prognózis-tag - Vörös, Jankai és Klemm - mellé Jülek Tamás (gitár, vokál), Pálmai Zoltán (dob), Solti Ferenc (basszusgitár) és Kaposvölgyi József "Golyó" (billentyű, vokál) csatlakozott. A megalakulás 20. évfordulója alkalmából megtartott koncertről CD és DVD is készült.

A következő közös koncertre 2007. február 24-én került sor, szintén a Petőfi Csarnokban, a több mint öt évvel ezelőtti fellépéssel megegyező felállásban.

Máig utolsó hivatalos koncertjét 30. születésnapján adta a Prognózis (2011. április 30-án, a SYMA Csarnokban). Jankai, Vörös és Klemm - a korábbi jubileumi koncertekhez hasonlóan - a doboknál ezúttal is Pálmai Zoltánnal, gitáron Jülek Tamással, basszusgitáron pedig Solti Ferenc "Franky"-vel egészültek ki, de rajtuk kívül billentyűsként Tót Attila, énekesként pedig Szalóki Anett is segítette a zenekart közreműködőként.

2017-ben, Jankai Béla 55. születésnapi koncertjén, a Barba Negra Music Clubban egy blokk erejéig újra egy színpadra állt Jankai Béla, Vörös István és Klemm Ervin. A triót a doboknál Jankai Valentin, basszusgitáron Jankai Sebastian, a billentyűknél Tót Attila, gitáron pedig Szűcs János egészítette ki. Amikor a koncert végén a három egykori Prognózis-tag a zenekar nevével ellátott pólóban állt a színpadon, Jankai Béla úgy fogalmazott: "talán utoljára viseljük ezt a pólót", ami alapján kétségessé vált, hogy a közönség láthatja-e még valaha a Prognózis együttes eredeti tagjait közösen koncertezni.

2015, július 26

Patti Smith

Patti Smith (Chicago, 1946. december 30.)
Amerikai énekesnő, író és képzőművész. "A punk nagyasszonyának" is titulálták.
Bemutatkozó albuma…

2015, március 26

AC/DC - Hell Ain't A Bad Place To Be

Néha azt hiszem
olyan forró ez a nő,
Néha azt hiszem

2015, augusztus

Van Halen

A bandát 1972-ben alapította a holland Van Halen testvérpár: Eddie (gitár) és Alex (dob), valamint David Lee Roth (ének) és Michael Anthony (…

2015, július 22

Foreigner

1976-ban New Yorkban alakult angol-amerikai rockegyüttes. Olyan veterán angol zenészek alapították, mint Mick Jones és az ex-King Crimsonos Ian…