Slade

A Slade egy angol rockzenekar, amely 1966-ban alakult Wolverhamptonban.
 Az 1970-es évek elején, a glam rock korszakban váltak ismertté, 17 egymást követő top 20-as slágert és hat első helyezést értek el a brit kislemezlistán. 

Az alapfelállás: Dave Hill (gitár), Noddy Holder (ének, gitár), Jimmy Lea (basszusgitár, billentyűk) és Don Powell (dob) 

A British Hit Singles & Albums az 1970-es évek legsikeresebb brit együttesének nevezi őket a kislemezeladások alapján. Ők voltak az első olyan előadók, akiknek három kislemeze is első helyezést ért el a slágerlistákon; az együttes mind a hat slágerét Noddy Holder és Jim Lea írta. 2006-ban az összes eladásuk az Egyesült Királyságban 6 520 171 darab volt, és a legkelendőbb kislemezük, a "Merry Xmas Everybody" több mint egymillió példányban kelt el. 1999-ben a BBC It's Slade című dokumentumfilmje szerint a zenekar világszerte több mint 50 millió lemezt adott el.

A Slade-et számos előadó a legkülönbözőbb műfajokból említette hatásaként, köztük a Nirvana, a Smashing Pumpkins, a Ramones, a Sex Pistols, a The Undertones, a Runaways, a Clash, a Kiss, a Mötley Crüe, a Poison, a Def Leppard, a Twisted Sister, a Replacements, a Cheap Trick, az Oasis, a Quiet Riot. Az Illustrated Encyclopaedia of Music beszámol Holder erőteljes énekhangjáról, a gitáros Dave Hill ugyancsak lenyűgöző öltözködéséről és a dalcímeik szándékos elírásáról (mint például a "Cum On Feel the Noize" és a "Mama Weer All Crazee Now"), amelyekkel közismertté váltak.

A Slade minden tagja Black Country-ból származik. Több mint 30 albumot adtak ki, melyek közül három az Egyesült Királyság albumlistájának első helyét érte el. 2016-ig 315 hetet töltöttek a brit slágerlistákon, és 24 top 30-as brit slágert szereztek.

A csapat eredetileg 1966 tavaszán alakult The In-Be-Tweens néven, rendszeresen játszottak soul és rock számokat. 
Egyetlen ismeretlen kislemezen, a "You Better Run"-on kívül (amelynek szerzője a későbbi Runaways-zeneszerző Kim Fowley volt) azonban soha nem adtak ki más felvételt. A '60-as évek végére Ambrose Slade-re változtatták nevüket, és leszerződtek a Fontana kiadóhoz. 
Ekkoriban skinhead külsőt vettek fel ((Dr. Martin csizma, borotvált fej) és koncertjeiken állandó volt a balhé.
Nem sokkal később a kvartett összeállt Chas Chandler menedzserrel, (az Animals együttes volt basszusgitárosa), aki azonnal javasolta, hogy a csapat rövidítse le a nevet Slade-re, gyökeresen átalakíttatta a zenekar kinézetét: hajukat megnövesztve, csillogó jelmezekbe öltöztetve adták elő új számaikat. Ez az új irányvonal 1971-ben kezdett kifizetődni a "Get Down and Get With It" című 16. helyezett brit kislemezzel, amely hamarosan klasszikus kislemezek sorát indította el, és a Slade-et az egyik legkedveltebb zenekarrá tette
Egy másik trükköt is bevetettek, a humorosan elírt dalcímeket, mint a "Coz I Luv You", "Look Wot You Dun", "Take Me Bak 'Ome", "Mama Weer All Crazee Now", "Gudbuy t'Jane", "Cum on Feel the Noize", "Skweeze Me, Pleeze Me" és a "Merry Xmas Everybody" (ez utóbbi még évekig minden ünnepi szezonban újra felkerült a slágerlistákra). 

Több betörési próbálkozásuk az amerikai piacra sikertelen maradt (a brit és az amerikai teljes albumok tracklistái eltérnek egymástól), bár az olyan albumokat, mint a Slade Alive! és a Slayed? a glam-korszak legjobb albumai között tartják számon.

A Slade továbbra is gyártotta a  slágereket, köztük az olyan számokat, mint a "My Friend Stan", az "Everyday", a "Bangin' Man", a "Far Far Away", a "How Does it Feel" és az "In for a Penny", de a 70-es évek közepére a glam rock hanyatlásával és a punk megjelenésével egyre jobban háttérbe kerültek.
A zenei irányzat változása ellenére a Slade kitartott a stílusa mellett, és folytatta a turnézást és az albumok kiadását.
Ahogy az 1977-es Whatever Happened to Slade? című albumuk címe is bizonyította, a csapat humora a slágerlisták éléről való lecsúszásuk ellenére is megmaradt. 

 A nagyszámú, elkötelezett rajongótábor továbbra is támogatta a csapatot, és az 1980-as Reading Festivalon olyan koncertet adtak, amelyet a nap egyik legjobbjának tartott a kritika.
Ez hirtelen megújult érdeklődést eredményezett az együttes iránt, és a Slade hat év után először ért el sikert ismét olyan dalokkal, mint az 1981-es "We'll Bring the House Down" és a "Lock up Your Daughters".
Ez idő tájt kaptak egy lökést az államokban is, az amerikai pop-metal csapat, a Quiet Riot jóvoltából, akik 1983-ban a "Cum on Feel the Noize" című dalukat dolgozták fel sikeresen, ami a slade 1984-es Keep Your Hands Off My Power Supply című albumának (amit egy évvel korábban The Amazing Kamikaze Syndrome néven adtak ki az Egyesült Királyságban) erős listás szereplését eredményezte.

A Slade ezután két amerikai MTV/rádiós slágert is szerzett, a "Run Runaway"-t és a "My Oh My"-t. Holder és Lea ez idő tájt egy másik előadó producereként is kipróbálták magukat, amikor a Girlschool 1983-as Play Dirty című kiadványát menedzselték. 
Egy másik teljesen új stúdiókiadás, a Rogues Gallery, és a Quiet Riot egy másik klasszikus Slade-dal ("Mama Weer All Crazee Now") feldolgozása ellenére a Slade nem tudta megtartani újonnan szerzett amerikai közönségét vagy újraéledt brit rajongótáborát, és végül ismét eltűntek szem elől

Az eredeti felállás 1992-ben feloszlott, de még ebben az évben Slade II néven újra összeálltak. A zenekar számos felállásváltással a mai napig működik. Nevüket is visszarövidítették Slade-re.

Rockhírock

  • 2022, július 17

    Naplemente címmel rendeznek Omega emlékkoncertet július 24-én, vasárnap a keszthelyi Festetics-kastély parkjában. A koncert fellépői között van az Omega Szimfonik és a Bolyki Soul & Gospel Kórus is – írta meg az MTI. 

    A szimfonikus koncerten egy különleges, szabadtéri helyszínen tisztelegnek a legendás hazai együttes előtt. Neves előadóművészek interpretálásában, szimfonikus zenekar kíséretével csendülnek...

  • 2022, június 10

    Négy évtizede nem hallhattuk élőben a Color zenéjét, de most újra együtt zenéltek az együttes tagjai. Sajnos, nem teljes létszámban, mert az alapító Bokor testvérek, Tibor, Gyula és Attila közül Tibor már nem lehetett jelen váratlan halála miatt. 

    A három fivér, Bokor Gyula, Bokor Tibor és Bokor Attila alapította Color együttes a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján az egyik legsikeresebb hazai rockzenekar volt,...

Égben lebegők

79 éves korában meghalt Vangelis (Vangélis Papathanasíu) görög zeneszerző, aki többek közt Tűzszekerek főcímzenéjének Oscar-díjas alkotója, illetvetve a Szárnyas fejvadász zenéjének komponistája.
A Reuters híradása szerint a zeneszerző-zenész kedden késő este halt meg egy franciaországi kórházban. Halálának okát egyelőre nem közölték.

Első együttesét 1963-ban alapította, az öttagú Formynx hamarosan...

Hatvanhét évesen elhunyt Csiga Sándor a magyar rockzene ismert alakja, dalszövegíró, zeneszerző, sárkány-  és vitorlázó repülő pilóta.

Dalszerzőként  A zöld a bíbor és a fekete szövegírójaként vált elsősorban ismertté.

„…a csónak partot ért / Hideg csendben, fekete minden / Legyen az álmod szép”.

Pályafutása során többek között Máté Péter, Bencsik Sándor és Cserháti István szerző-,...

Ötvenéves korában meghalt az 1994-ben Dave Grohl (Nirvana) által alapított Foo Fighters dobosa, Taylor Hawkins - jelentette be az együttes a  Twitteren.

Hawkins halálának okáról és körülményeiről egyelőre semmit sem tudni. Holttestét egy hotelben találták meg Bogotában.

"A Foo Fighters családot lesújtotta szeretett Taylor Hawkinsunk tragikus és korai elvesztése" - írta az együttes. "...