HIT együttes

A HIT 1979-ben alakult az Orient zenekarból. Az alapfelállás Tihanyi Gábor "Tánci” gitáros, Pozsonyi Tibor "Finki” dobos, Füchsel Tibor "Füxi” billentyűs, Tóháty László "Puttony", Babári József  "Mr. Basary" és Nagy Oszkár basszusgitáros voltak. 

Nagy Oszkár és Puttony hamarosan kilépett az együttesből, Füchsel Tibor pedig bevonult katonai szolgálatra.

1980 elején a Karthago és a Pesti Műsor közös szervezésében tehetségkutató verseny indult a Metro Klubban, melynek döntőjére a Budai Ifjúsági Parkban került sor, és melyen az újjáalakult HIT is részt vett. Az azóta klasszikussá vált  "A vén csavargó halála" című dalukkal ugyan helyezést nem értek el, de a szerzemény megjelenhetett egy kislemez egyik oldalán, ezzel a banda országos ismertségre tett szert. 
Hamarosan csatlakozott a régi zenésztárs, Füxi is billentyűs hangszereken, majd a Huragan együttesből Talabér László basszusgitáros igazolt át.

Az országos siker hírére Puttony is visszakéredzkedett a zenekarba, így az 1981-es év felállása lett a HIT klasszikus tagsága. Ekkor a HIT Dél-Pest legjobb rockegyüttesének számított, klubjuk volt a Táncsics Mihály Művelődési Házban, gyakran léptek fel a csepeli Radnóti Miklós Művelődési Házban és a Csepeli Ifjúsági Parkban. 1981 nyarán Puttony elhagyta az országot, ezzel a zenekart is. 1982 tavaszán felmerült, hogy Vikidál Gyula is csatlakozik az együtteshez, ám ebből egy közös próbán kívül nem lett további együttműködés.

1982-ben a HIT a klasszikus hard rock stílusjegyeket maga mögött hagyva a heavy metállal próbálkozott, ezzel egyike lett a műfaj ekkor még kevés számú hazai úttörőinek. A stílusváltás jegyében készült el ebben az évben első önálló kislemezük, rajta az Üveghegy című dalukkal. 
Nagylemez felvételére csak 1984-ben nyílt lehetőségük, de ehhez nagyon komoly kompromisszumot kellett kötniük. Kirúgták a zenekarból Mr. Basaryt, helyére Bodnár Attila került, már vele vették fel az Oké! című nagylemezüket, mellyel egyensúlyozni próbáltak a rock- és popzene határmezsgyéjén, sikertelenül.

1985-ben a nyugati vendéglátóiparba távoztak, énekesük és billentyűsük pedig újra Mr. Basary lett. A kilencvenes évektől eleinte csak egy-egy alkalommal, majd kisebb-nagyobb megszakításokkal, de tulajdonképpen folyamatosan koncerteztek különböző felállásokban, illetve Finki és Füxi megalapítottak HitRock néven egy Pink Floyd tribute-zenekart is.
2004-től a HitRock és Pink Floyd tribute műsor elvált egymástól.  Azóta a saját szerzemények előadása és a Hungarian Pink Floyd Show - egymástól függetlenül, két külön formációban üzemel. 

A zenekar HitRock néven a mai napig működik.

Rockhírock

 • 2021, november 6

  A lelkét nekem adta
  A testét nekem adta,
  De nekem úgy tűnik
  Azt bárki megkaphatta.
  Elértem, hogy sírjon,
  És  sikítson nekem
  ...
  Nedves lett úgy feltüzeltem
  tovább »»

 • 2021, szeptember

  A  Robot és a Mertez összefogott, hogy egy új közösséget teremtsen az élő zenén keresztül, teret adva a tehetséges, értéket képviselő zenekaroknak. 
  Az este fő fellépője előtt minden alkalommal ismert zenészek lépnek színpadra, hogy közreműködésükkel elősegítsék a célt: hogy figyelmet kapjanak a minőséget képviselő, de egyelőre szűkebb körben ismert előadók.

  Ugyan az ötlet már a koronavírus okozta...

Égben lebegők

"Oly jó nékem ha csókol a szád" - már nem hallhatjuk élőben tőle többé.

Németh Oszkár dobos 75 éves korában elhunyt. 

A magyar rockzenész, dobos, főként a Tolcsvay-trió illetve a Fonográf együttes tagjaként volt ismert.

Zorán kísérő zenekarában is feltűnt, valamint vendégzenészként szerepelt annak 2002-ben megjelent Zorán című lemezén. Játszott a Bojtorján-együttessel, Bródy Jánossal, a N...

72 éves korában elhunyt Alan Lancaster, a Status Quo alapítója és basszusgitáros-énekese. Halálának hírét Simon Porter, az együttes menedzsere erősítette meg.

Lancaster 1962-től 1985-ig játszott a zenekarban, 2013-ban pedig visszatért, és állapota ellenére is sok turnén vett részt.
A zenész szklerózis multiplexben szenvedett és sydney-i otthonában érte a halál családja körében.

A Status Quo...

Baksa-Soós János 1948. szeptember 20-án született Budapesten, zenei általános iskolai tanulmányai után, 1962-ben Kelet-Berlinbe került és  az Aldershof könyvtárban és rajzfilmstúdióban dolgozott. 1966-ban tért vissza Budapestre, első együttesét, a Wastapsot 1968-ban alapította, egy évvel később pedig a Kex énekese lett.

Baksa-Soós 1971-ben, a hatósági zaklatások miatt...