Sweet

A Sweet egy brit glam rock együttes, amely az 1970-es években vált világhírűvé.
Legismertebb felállásuk Brian Connolly énekesből, Steve Priest basszusgitárosból, Andy Scott gitárosból és Mick Tucker dobosból állt. Az együttes eredeti neve Sweetshop volt.

A bubblegum dallamokat zúzós gitárhangokkal ötvöző zenekar úgy nézett ki, mint egy heavy metal banda, de olyan szelíd volt, mint bármelyik popegyüttes. 
Ez a kettősség jó szolgálatot tett nekik, és számos slágerük lett mind az Egyesült Királyságban, mind az Egyesült Államokban. A legtöbb dalt Nicky Chinn és Mike Chapman írta, egy olyan brit dalszerzőpáros, akiknek volt érzékük az egyszerű és fülbemászó slágerekre. 
A Chinn/Chapman szerzőpáros és a Sweet elég okosak voltak ahhoz, hogy megragadják a brit glam rock hóbortot, és a Queen, a T. Rex és Gary Glitter biztonságosabb, rádióbarát és tinédzser-orientált változatát építsék fel. A '70-es évek végére az együttes ideje a slágerlisták élén lejárt, de slágereik nemcsak kulturális ereklyeként, hanem a '80-as évek pop-metáljának előfutáraként is tovább éltek.

Chinn és Chapman számos könnyed bubblegum pop dalt írtak az együttesnek, melyek közül az első, a "Funny Funny" a 13. helyet érte el az angol slágerlistán. A duó további öt Top 40-es slágert írt az együttesnek - köztük a "Little Willy"-t és a "Wig-Wam Bam"-ot -, amelyek mind könnyű rágógumi számok voltak, tele kettős értelmezéssel. 
Ez idő alatt a Sweet saját B-oldalas és albumszámokat írt. A csapat saját szerzeményei keményebbek voltak, mint Chinn és Chapman dalai. Következésképpen a duó úgy döntött, hogy keményebb dalokat írnak az együttes számára. A "Blockbuster", Chinn és Chapman neo-glam rock megközelítésének első eredménye a Sweet eddigi legnagyobb slágere volt az Egyesült Királyságban, 1973 elején a slágerlisták első helyére került, és végül platinalemez lett. 
A következő két évben a Sweet folytatta Chinn és Chapman szerzeményeinek listavezetését, köztük a "Hell Raiser", a "Ballroom Blitz", a "Teenage Rampage" és a "The Six Teens" Top Ten slágerekkel.

1974 nyarára a Sweet tagjai belefáradtak abba, hogy Chinn és Chapman irányítja a karrierjüket, és úgy döntöttek, hogy a duó nélkül vesznek fel lemezeket. Az így létrejött Sweet Fanny Adams című album 27. helyezést ért el az Egyesült Királyságban, de nem hozott slágereket. 
1975 tavaszán a Sweet első saját szerzeményű slágere a "Fox on the Run" volt, amely mind az Egyesült Királyságban, mind az Egyesült Államokban a Top Ten-be került.  A "Fox on the Run" a Desolation Boulevard című gyűjteményen jelent meg; Amerikában a megjelenés segített a "Ballroom Blitz"-nek a Top Ten-be kerülni 1975 nyarán. 

Az 1975 őszén megjelent Strung Up folytatta az együttes elmozdulását az album-orientált rock felé. Az évtized hátralévő részében továbbra is ontották magukból az albumokat, sikereket azonban nem nagyon értek el ezekkel.

 A Sweet 1978-ban a "Love Is Like Oxygen" című számmal visszatért a slágerlistákra, de a kislemez az utolsó fellobbanásuknak bizonyult; soha többé nem jutottak be a top tízbe, sem az Egyesült Államokban, sem az Egyesült Királyságban. 
Connolly a "Love Is Like Oxygen" után elhagyta a zenekart, és a csapat Gary Moberley billentyűssel váltotta őt fel. 
Connolly meghatározó éneke nélkül azonban nem igazán ment már jól a zenekarnak.

Az együttes még három évig folytatta, és három újabb albumot adtak ki, amelyek mindegyike mérsékelt sikert hozott csak. Több évnyi sikertelenség után a Sweet 1982-ben feloszlott.

1989-ben Scott és Tucker újraalakította a Sweetet, hogy a londoni Marquee Clubban felvegyenek egy élő albumot, és turnéra is terveztek menni, de Tucker megbetegedett, és ki kellett lépnie az együttesből. A Sweet Scott-tal, mint az egyetlen megmaradt eredeti taggal folytatta, és 1991-ben kiadtak egy új albumot.

1997 februárjában meghalt Brian Connolly szívinfarktusban, 2002 februárjában pedig Mick Tucker leukémiában.

A későbbiek folyamán két  volt tag két úton folytatta a zenekar történetét. Az Andy Scott gitáros féle Scott's Sweet, ami nem összetévesztendő a konkurens Sweet-tel, (Steve Priest's Sweet) amelynek frontembere az egykori basszusgitáros Steve Priest volt. 

Steve Priest basszusgitáros 2020. június 4-én, 72 éves korában hunyt el.

Az Andy Scott's Sweet a mai napig aktív. 

A Sweet több mint 35 millió albumot adott el világszerte.

Rockhírock

 • 2022, június 10

  Négy évtizede nem hallhattuk élőben a Color zenéjét, de most újra együtt zenéltek az együttes tagjai. Sajnos, nem teljes létszámban, mert az alapító Bokor testvérek, Tibor, Gyula és Attila közül Tibor már nem lehetett jelen váratlan halála miatt. 

  A három fivér, Bokor Gyula, Bokor Tibor és Bokor Attila alapította Color együttes a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján az egyik legsikeresebb hazai rockzenekar volt,...

 • 2022, június 3 -

  Lukács László: "urai vagyunk a helyzetnek"
  Felkavarta a kedélyeket a Tankcsapda legújabb videóklipje – ezúttal azonban nem csak gratulációkkal halmozták el a bandát.

  Június első napján debütált a YouTube-on a Tankcsapda és a BSW BAZ+ című közös dala, amely nagyjából egy szakítás történetét és feldolgozási folyamatát énekli meg. A refrén így kezdődik: „Túl vagyok rajtad, ba*meg.” 
  A dalhoz...

Égben lebegők

79 éves korában meghalt Vangelis (Vangélis Papathanasíu) görög zeneszerző, aki többek közt Tűzszekerek főcímzenéjének Oscar-díjas alkotója, illetvetve a Szárnyas fejvadász zenéjének komponistája.
A Reuters híradása szerint a zeneszerző-zenész kedden késő este halt meg egy franciaországi kórházban. Halálának okát egyelőre nem közölték.

Első együttesét 1963-ban alapította, az öttagú Formynx hamarosan...

Hatvanhét évesen elhunyt Csiga Sándor a magyar rockzene ismert alakja, dalszövegíró, zeneszerző, sárkány-  és vitorlázó repülő pilóta.

Dalszerzőként  A zöld a bíbor és a fekete szövegírójaként vált elsősorban ismertté.

„…a csónak partot ért / Hideg csendben, fekete minden / Legyen az álmod szép”.

Pályafutása során többek között Máté Péter, Bencsik Sándor és Cserháti István szerző-,...

Ötvenéves korában meghalt az 1994-ben Dave Grohl (Nirvana) által alapított Foo Fighters dobosa, Taylor Hawkins - jelentette be az együttes a  Twitteren.

Hawkins halálának okáról és körülményeiről egyelőre semmit sem tudni. Holttestét egy hotelben találták meg Bogotában.

"A Foo Fighters családot lesújtotta szeretett Taylor Hawkinsunk tragikus és korai elvesztése" - írta az együttes. "...