Sweet

A Sweet egy brit glam rock együttes, amely az 1970-es években vált világhírűvé.
Legismertebb felállásuk Brian Connolly énekesből, Steve Priest basszusgitárosból, Andy Scott gitárosból és Mick Tucker dobosból állt. Az együttes eredeti neve Sweetshop volt.

A bubblegum dallamokat zúzós gitárhangokkal ötvöző zenekar úgy nézett ki, mint egy heavy metal banda, de olyan szelíd volt, mint bármelyik popegyüttes. 
Ez a kettősség jó szolgálatot tett nekik, és számos slágerük lett mind az Egyesült Királyságban, mind az Egyesült Államokban. A legtöbb dalt Nicky Chinn és Mike Chapman írta, egy olyan brit dalszerzőpáros, akiknek volt érzékük az egyszerű és fülbemászó slágerekre. 
A Chinn/Chapman szerzőpáros és a Sweet elég okosak voltak ahhoz, hogy megragadják a brit glam rock hóbortot, és a Queen, a T. Rex és Gary Glitter biztonságosabb, rádióbarát és tinédzser-orientált változatát építsék fel. A '70-es évek végére az együttes ideje a slágerlisták élén lejárt, de slágereik nemcsak kulturális ereklyeként, hanem a '80-as évek pop-metáljának előfutáraként is tovább éltek.

Chinn és Chapman számos könnyed bubblegum pop dalt írtak az együttesnek, melyek közül az első, a "Funny Funny" a 13. helyet érte el az angol slágerlistán. A duó további öt Top 40-es slágert írt az együttesnek - köztük a "Little Willy"-t és a "Wig-Wam Bam"-ot -, amelyek mind könnyű rágógumi számok voltak, tele kettős értelmezéssel. 
Ez idő alatt a Sweet saját B-oldalas és albumszámokat írt. A csapat saját szerzeményei keményebbek voltak, mint Chinn és Chapman dalai. Következésképpen a duó úgy döntött, hogy keményebb dalokat írnak az együttes számára. A "Blockbuster", Chinn és Chapman neo-glam rock megközelítésének első eredménye a Sweet eddigi legnagyobb slágere volt az Egyesült Királyságban, 1973 elején a slágerlisták első helyére került, és végül platinalemez lett. 
A következő két évben a Sweet folytatta Chinn és Chapman szerzeményeinek listavezetését, köztük a "Hell Raiser", a "Ballroom Blitz", a "Teenage Rampage" és a "The Six Teens" Top Ten slágerekkel.

1974 nyarára a Sweet tagjai belefáradtak abba, hogy Chinn és Chapman irányítja a karrierjüket, és úgy döntöttek, hogy a duó nélkül vesznek fel lemezeket. Az így létrejött Sweet Fanny Adams című album 27. helyezést ért el az Egyesült Királyságban, de nem hozott slágereket. 
1975 tavaszán a Sweet első saját szerzeményű slágere a "Fox on the Run" volt, amely mind az Egyesült Királyságban, mind az Egyesült Államokban a Top Ten-be került.  A "Fox on the Run" a Desolation Boulevard című gyűjteményen jelent meg; Amerikában a megjelenés segített a "Ballroom Blitz"-nek a Top Ten-be kerülni 1975 nyarán. 

Az 1975 őszén megjelent Strung Up folytatta az együttes elmozdulását az album-orientált rock felé. Az évtized hátralévő részében továbbra is ontották magukból az albumokat, sikereket azonban nem nagyon értek el ezekkel.

 A Sweet 1978-ban a "Love Is Like Oxygen" című számmal visszatért a slágerlistákra, de a kislemez az utolsó fellobbanásuknak bizonyult; soha többé nem jutottak be a top tízbe, sem az Egyesült Államokban, sem az Egyesült Királyságban. 
Connolly a "Love Is Like Oxygen" után elhagyta a zenekart, és a csapat Gary Moberley billentyűssel váltotta őt fel. 
Connolly meghatározó éneke nélkül azonban nem igazán ment már jól a zenekarnak.

Az együttes még három évig folytatta, és három újabb albumot adtak ki, amelyek mindegyike mérsékelt sikert hozott csak. Több évnyi sikertelenség után a Sweet 1982-ben feloszlott.

1989-ben Scott és Tucker újraalakította a Sweetet, hogy a londoni Marquee Clubban felvegyenek egy élő albumot, és turnéra is terveztek menni, de Tucker megbetegedett, és ki kellett lépnie az együttesből. A Sweet Scott-tal, mint az egyetlen megmaradt eredeti taggal folytatta, és 1991-ben kiadtak egy új albumot.

1997 februárjában meghalt Brian Connolly szívinfarktusban, 2002 februárjában pedig Mick Tucker leukémiában.

A későbbiek folyamán két  volt tag két úton folytatta a zenekar történetét. Az Andy Scott gitáros féle Scott's Sweet, ami nem összetévesztendő a konkurens Sweet-tel, (Steve Priest's Sweet) amelynek frontembere az egykori basszusgitáros Steve Priest volt. 

Steve Priest basszusgitáros 2020. június 4-én, 72 éves korában hunyt el.

Az Andy Scott's Sweet a mai napig aktív. 

A Sweet több mint 35 millió albumot adott el világszerte.

Rockhírock

 • 2021, november 6

  A lelkét nekem adta
  A testét nekem adta,
  De nekem úgy tűnik
  Azt bárki megkaphatta.
  Elértem, hogy sírjon,
  És  sikítson nekem
  ...
  Nedves lett úgy feltüzeltem
  tovább »»

 • 2021, szeptember

  A  Robot és a Mertez összefogott, hogy egy új közösséget teremtsen az élő zenén keresztül, teret adva a tehetséges, értéket képviselő zenekaroknak. 
  Az este fő fellépője előtt minden alkalommal ismert zenészek lépnek színpadra, hogy közreműködésükkel elősegítsék a célt: hogy figyelmet kapjanak a minőséget képviselő, de egyelőre szűkebb körben ismert előadók.

  Ugyan az ötlet már a koronavírus okozta...

Égben lebegők

"Oly jó nékem ha csókol a szád" - már nem hallhatjuk élőben tőle többé.

Németh Oszkár dobos 75 éves korában elhunyt. 

A magyar rockzenész, dobos, főként a Tolcsvay-trió illetve a Fonográf együttes tagjaként volt ismert.

Zorán kísérő zenekarában is feltűnt, valamint vendégzenészként szerepelt annak 2002-ben megjelent Zorán című lemezén. Játszott a Bojtorján-együttessel, Bródy Jánossal, a N...

72 éves korában elhunyt Alan Lancaster, a Status Quo alapítója és basszusgitáros-énekese. Halálának hírét Simon Porter, az együttes menedzsere erősítette meg.

Lancaster 1962-től 1985-ig játszott a zenekarban, 2013-ban pedig visszatért, és állapota ellenére is sok turnén vett részt.
A zenész szklerózis multiplexben szenvedett és sydney-i otthonában érte a halál családja körében.

A Status Quo...

Baksa-Soós János 1948. szeptember 20-án született Budapesten, zenei általános iskolai tanulmányai után, 1962-ben Kelet-Berlinbe került és  az Aldershof könyvtárban és rajzfilmstúdióban dolgozott. 1966-ban tért vissza Budapestre, első együttesét, a Wastapsot 1968-ban alapította, egy évvel később pedig a Kex énekese lett.

Baksa-Soós 1971-ben, a hatósági zaklatások miatt...