Kiss

Kiss

A bandát 1971 végén Paul Stanley énekes és Gene Simmons basszeros hozta tető alá, de valódi megalakulásuk későbbre tehető, akkor csatlakozott hozzájuk Peter Criss dobos a Chelsea nevű együttesből és Ace Frehley gitáros, akit egy próbameghallgatáson választottak maguk közé. 1973. január 30-án léptek fel először ebben a felállásban. Eredetileg névként a Fuck jött számításba, ám meggondolták magukat, mivel úgy érezték, ez a név - ki érti, miért? - alkalmatlan a médiába kerülésre. Már debütálásukkor megvolt a varázslatos imázs: kizárólag festett arccal fotóztatták magukat. Később ez a smink változott valamicskét, de mindvégig a védjegyük maradt. A továbbiakban ezt az arcfestést rendkívül látványos szörnymaszkok és színpadi díszletek is kiegészítették, ez segítette a csapatot ahhoz, hogy a világ leglátványosabb show-műsorait produkálják pazar világítással, pirotechnikával és színpadi hidraulikával megfűszerezve.
1973 végén kezdték el felvenni bemutatkozó lemezüket, ezzel párhuzamosan sikerült begyömöszölni a bandát a New York-i Akadémia Music on New Year's Eve koncertjébe, ahol a csapat a Blue Oyster Cult és az Iggy & The Stooges mellett lépett fel. Ekkor érkezett el az a történelmi pillanat, amikor Simmons először mutatott be tűzköpést színpadon. A legendák szerint kis híján tragédiába torkollott a mutatvány, mivel kigyulladt a ferdén kifújt lángoktól a haja, a baszusgitárost a roadok oltották el. A Kiss természetesen azonnal levonult a színpadról. Első lemezük, az egyszerűen a banda nevét viselő Kiss 1974 elején került piacra. Még két albumuk jelent meg a következő bő egy évben, ám egyikkel sem sikerült számottevő áttörést elérniük. Ráadásul a kiadó és a menedzsment is a tönk szélére jutott. Azonban sem a csapat, sem a mögöttük állók nem adták fel, aminek meg is lett az eredménye. Az 1975 őszén a boltok polcaira került Alive! című koncertlemezükről kimásolt egyik nóta feljutott a Billboard listájának 9. helyére, ami az első nagy sikert hozta a bandának. Ez a korong bearanyozódott, majd később platina lett, és elkezdett a tagok körül forrni a levegő. 1976-ban készült el a God of Thunder című nóta, ami azóta is az egyik legnagyobb látványeleme koncertjeiknek. A csapat Európába először 1976 májusában érkezett. A show és az új, Destroyer című anyaghoz készített jelmezek sokkolták kontinensünk szerencsésebb felének közönségét.
Ám a turné nemcsak hatalmas sikereket, de botrányokat is hozott. Az európai szállodatulajdonosok testközelből tapasztalhatták meg a csapat sokkoló képességét, amikor Peter Criss dobos a fellépéseket követően levezetésként a turné címéhez méltóan darabokra zúzta minden szállodai szobáját, majd amikor az egyik szoba ablakából szárnyalni kívánt, egy biztonsági ember az utolsó pillanatban visszafogta. Az 1976-ban napvilágot látott Rock and Roll Over című korongjuk már nem tarolt akkorát, mint a Destroyer. A lemez boltokba kerülését követően ismét turnézni indultak, és ekkor érte őket pályafutásuk egyik legnagyobb szinpadi balesete: Ace Frehley-t Lakelandben fellépés közben áramütés érte. Keze megégett, és a gitárja is teljesen elszenesedett.
A csapat egyik legsikeresebb lemeze, a Love Gun 1977 nyarán jött ki, és még a megjelenés hetében a Billboard-lista 4. helyére ugrott: újra beköszöntött tehát a siker. A korongot követő turnén új kosztümökben, új színpadkép előtt léptek fel. Az élő fellépések hangulatát átmentendő kitűnő koncertalbumaik is napvilágot láttak. Népszerűségűket fantasztikus filmjük is fokozta, melynek címe: Kiss in Attack of the Phantom volt. Az üzlet beindult: nevükkel fémjelzett flippergép került a kocsmákba, a női rajongók Kiss tampont vásárolhattak, a magazinok első oldalain szerepeltek, modellekkel pózoltak. 1978-ban megjelent két válogatáskorongjuk: a The Originals II, és a Double Platinum. Külön is próbálkoztak: mind a négyüknek szólólemezük jelent meg, ráadásul ugyanazon a napon. Az élet azonban nem állt meg, felütötte fejét a diszkó nevű ragály. Ennek hatása alól nem tudták magukat kivonni „Csókék", és 1979 tavaszára összeütötték a meglehetősen diszkósra sikeredett Dynasty című anyagukat. A lemezt hatalmas döbbenet fogadta. A régi rajongók zöme nem igazán tudott mit kezdeni vele, ennek ellenére - az új híveknek köszönhetően - 3 millió darabot adtak el a diszkó-rockból. 1980-ban Peter Criss távozott a csapatból, így az igen érdekes című Unmasked (Maszk nélkül) lemezen már Eric Can püfölte a dobokat. A korong németországi megjelenését megelőzően arra kényszerültek, hogy a logójukban lévő „SS"-t halványabban jelenítsék meg, de a turné alatt sok bajuk akadt az állítólagos náci felhanggal. A dolog egyébként teljesen érthetetlen, mivel Gene Simmons nagyszülei a második világháború során megjárták a koncentrációs tábort, majd Izraelbe költöztek, Simmons ott született, így a borzalmakról lehetett némi fogalma. Gondjaik nem csak Némethonban adódtak: 1980. szeptember 2-án Milánóban elmaradt a fellépésük, mert bőrfejűek rohamozták meg a színpadot. 1982 elején a Killers című válogatásalbum megjelenése előtt Frehley megbetegedett, és olyan pletykák szökkentek szárba, hogy a banda feloszlik. Az év végére a gitáros felépült, újra színpadra lépett. Ez azonban nem volt teljesen igaz: jóllehet a Creatures of Night című anyagot bemutató turnén még játszott, de később kiderült, hogy a lemezen nem ő gitározott, hanem Vinnie Vincent. Ő azonban nem maradt sokáig, helyét Mark St. John, majd Bruce Kulick vette át. (Ez utóbbi 1995-ig maradt.) A banda népszerűsége ekkoriban visszaesett, ezért 1983-ban a Lick It Up című album reklámozására új ötlettel álltak elő, megváltak sminkjüktől. 1991 novemberében Eric Carr dobos meghalt, helyére Eric Singer lépett. 1996-ban újra összeállt az eredeti felállás, újra felöltötték a jelmezeket, a sminket, és több mint kilencven helyszínből álló világ körüli turnét bonyolítottak le. Eleddig legutolsó anyagukat 2003-ban rögzítették Ausztráliában, a melbourne-i szimfonikus zenekarral. A nagy sikert aratott lemez a Kiss Symphony: Alive IV címet kapta. 2008-ban festett arcú hőseink világ körüli turnéra indultak.

A 2011-es American Music Awards díjátadón Gene Simmons elárulta, hogy a Monster című új albumon 15 dal fog szerepelni, és mindegyiket a zenekar tagjai írták meg. Nyilatkozatában hozzátette, hogy a 2012-es év folyamán egy nagy könyv és egy 10 órás DVD is megjelenik majd a zenekartól. Ezenkívül megígérte, hogy még 2012-ben lesz világkörüli turné, és a Monster című új album, amelynek a felvételi folyamatai 2012. január 6-án zárultak le. 2012. február 20-án bejelentették, hogy főzenekarként fognak fellépni a 2012. július 6-án megrendezésre kerülő Sonisphere Festivalon (Knebworth). A Monster 2012-es turnéjának ez lesz az egyetlen európai fellépése.

Rockhírock

  • 2022, július 17

    Naplemente címmel rendeznek Omega emlékkoncertet július 24-én, vasárnap a keszthelyi Festetics-kastély parkjában. A koncert fellépői között van az Omega Szimfonik és a Bolyki Soul & Gospel Kórus is – írta meg az MTI. 

    A szimfonikus koncerten egy különleges, szabadtéri helyszínen tisztelegnek a legendás hazai együttes előtt. Neves előadóművészek interpretálásában, szimfonikus zenekar kíséretével csendülnek...

  • 2022, június 10

    Négy évtizede nem hallhattuk élőben a Color zenéjét, de most újra együtt zenéltek az együttes tagjai. Sajnos, nem teljes létszámban, mert az alapító Bokor testvérek, Tibor, Gyula és Attila közül Tibor már nem lehetett jelen váratlan halála miatt. 

    A három fivér, Bokor Gyula, Bokor Tibor és Bokor Attila alapította Color együttes a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján az egyik legsikeresebb hazai rockzenekar volt,...

Égben lebegők

79 éves korában meghalt Vangelis (Vangélis Papathanasíu) görög zeneszerző, aki többek közt Tűzszekerek főcímzenéjének Oscar-díjas alkotója, illetvetve a Szárnyas fejvadász zenéjének komponistája.
A Reuters híradása szerint a zeneszerző-zenész kedden késő este halt meg egy franciaországi kórházban. Halálának okát egyelőre nem közölték.

Első együttesét 1963-ban alapította, az öttagú Formynx hamarosan...

Hatvanhét évesen elhunyt Csiga Sándor a magyar rockzene ismert alakja, dalszövegíró, zeneszerző, sárkány-  és vitorlázó repülő pilóta.

Dalszerzőként  A zöld a bíbor és a fekete szövegírójaként vált elsősorban ismertté.

„…a csónak partot ért / Hideg csendben, fekete minden / Legyen az álmod szép”.

Pályafutása során többek között Máté Péter, Bencsik Sándor és Cserháti István szerző-,...

Ötvenéves korában meghalt az 1994-ben Dave Grohl (Nirvana) által alapított Foo Fighters dobosa, Taylor Hawkins - jelentette be az együttes a  Twitteren.

Hawkins halálának okáról és körülményeiről egyelőre semmit sem tudni. Holttestét egy hotelben találták meg Bogotában.

"A Foo Fighters családot lesújtotta szeretett Taylor Hawkinsunk tragikus és korai elvesztése" - írta az együttes. "...