Led Zeppelin

Minden idők egyik legnagyobb hatású és legsikeresebb rockzenekara.

Led Zeppelin

A brit csapat minden idők egyik legnagyobb hatású és legsikeresebb rockzenekara, a hard rock egyik úttörője.
Amikor a gitárvarázsló Jimmy Page előző együttese, a Yardbirds megyszűnt, New Yardbirds néven alakított új
együttest. Basszusgitárosnak egy régi ismerősét, John Paul Jonest, míg a dobverők kezelésére John Bonhamet
- aki Bonzóként vonult be a rockzene történetébe - kérte fel. Énekesnek Robert Plantet szerződtette, aki
később a hard rock egyik "nagy torka" lett. Mivel időközben a New Yardbirds nevet el akarták hagyni, ezért
újat kerestek. Először a Lead Zeppelin vetődött fel, mely John Entwistle-től ered, aki a rossz koncertek után azt
mondta: "olyan lassan ment, mint egy ólom (lead) zeppelin". A zenekar felvette a nevet, de Peter Grant
menedzser javaslatára az a-t kihagyták belőle, hogy a "hülye amcsik" ne keverhessék össze a vezetőt is
jelentő szóval. Az immár Led Zeppelin névre váltott banda átkelt az óceánon, és fergeteges sikerű
koncertsorozatba kezdett Amerikában, majd 1969 elején piacra került a csapat nevét viselő bemutatkozó
album. Már ezzel az anyaggal kivívták maguknak a sztárságot. A lemezen blues alapokból kiinduló kemény
zenét hallhatott a közönség, amelyen azért érződik némi útkeresés is. A lemez húzószáma
a Good Times, Bad Times című nóta lett, míg a koncertek unikuma a Dazed and Confused,
aminek egy részét Page csello-vonóval adta elő, ámde gitáron.

A banda a hard rock történetébe a II-es számot viselő 1970-es lemezzel írta be a nevét. Ez olyan nótákat tartalmazott, mint a Whole Lotta Love, a Heartbreaker vagy a Moby Dick. Ez a korong hatalmas sikert ért el, az Atlanti-óceán mindkét partján első helyezett lett. Az album egyetlen instrumentális darabja a Moby Dick volt, John Bonham dobszólójával. A számban egyaránt használt dobverőket, valamint a saját tenyerét. Koncerteken gyakran olyan erővel játszotta "szerepét", hogy eltörtek a dobverők, vagy a keze vérezni kezdett. A még ugyanebben az évben megjelent harmadik lemezükkel elkezdtek távolodni  az eredeti kőkemény rocktól. A korong gazdag hangzásvilága eleinte vegyes kritikákat kapott, számos ítész meglepődött az első két anyagtól való eltávolodáson. Ennek ellenére a híres nyitódal, az Immigrant Song az előző két album hangzását idézte, szövege pedig a vikingek hódításairól és a skandináv mitológiáról szólt.
A csapat legkelendőbb korongjai ekkoriban, a 70-es évek első felében jelentek meg, amelyekkel a legsikeresebb előadók közé emelkedtek. A korszak más neves művészeihez hasonlóan gondosan megtervezett, különleges színpadi ruhákat és ékszereket viseltek a fellépéseken és fotózásokon.


A banda túlzásairól is híres lett: saját tulajdonú, The Starship nevű repülőgépükkel utaztak, egész szállodai emeleteket béreltek ki, amiket sűrűn hagytak maguk után romos állapotban. Rengeteg sztory forgott közszájon szexuális kicsapongásaikról, rendszeres italozásaikról és kábítószer-élvezetükről. Ettől függetlenül dolgoztak is: 1971-ben került piacra negyedik albumuk, amelynek borítóján nem volt se név, se cím. A belső borítón is csak négy szimbólum és a banda himnusza, a Stairway to Heaven szövege szerepelt. Az anyagon a régi stílusú dalok mellett új, kísérleti darabok is megtalálhatóak voltak, mint például a When the Levee Breaks, vagy a Battle of Evermore, amelyen Plant Sandy Denny-vel énekelt duettet. A borító belsején, a dal címe mellett látható a hölgy jele: három, egymáshoz kapcsolódó háromszög, ezt a banda választotta neki. Ez, és a Misty Mountain Hop című nóta több utalást is tartalmaz Tolkien A Gyűrűk Ura című regényére. A korongon sikeresen ötvözték az akusztikus és népzenei elemeket a heavy metallal és a blues-al. Az album megjelenését követően két évig sikeres és hosszú turnékat bonyolítottak, a maradék idejüket stúdióban töltötték. 1973-ban dobták piacra első önálló címmel rendelkező anyagukat, mely a House of the Holy nevet kapta. Ezzel a lemezzel a csapat bebizonyította, hogy hatalmas zenei területet képes átfogni, és stílusuk már nem is olyan könnyen behatárolható.

Két évvel később készült el első dupla albumuk, a Physical Graffiti, mely szintén kelendő volt. Soron következő korongjuk, az 1976-os Presence újabb változást hozott stílusukban: a bonyolult szerveződésű dalok helyett közvetlenebb nóták kerültek rá. Az anyag azonban mind a rajongók, mind a kritikusok részéről vegyes
fogadtatásban részesült. Voltak, akik a váltás okának a zenészek szélsőséges életstílusát tartották. Tény, hogy Page ekkoriban kezdett el a heroinnal játszani, függősége utolsó éveik több fellépésébe és stúdiófelvételébe is beleszólt. 1977-ben újabb amerikai koncertsorozatra indultak, amelynek minden állomása telt házas volt. Egy oaklandi fesztiválon léptek fel, amikor megérkezett a szomorú hír: Robert Plant fia, Karac gyomorfertőzésben meghalt, így a turné további részét természetesen lemondták.
Következő albumukat  három évvel később adták ki. A lemezen található összetett zene csak a rajongókat hozta lázba, és az In Through the Outdoor megjelenését követően rövid európai, majd amerikai koncertkörutat terveztek.

Utóbbi azonban nem valósulhatott meg: 1980. szeptember 25-én alkohol hatására bekövetkezett légzészavarban meghalt John Bonham dobos. Ezzel a Led Zeppelin földi pályafutása véget ért - a tagok nem akarták Bonzo nélkül folytatni.
Két évvel Bonham halála után jelent meg utolsó nagylemezük, a Coda, amelyen a korábbi lemezeik felvételei közben készült kiadatlan dalaik szerepeltek.
1985 nyarán a Live Aid koncerten a banda három tagja Zeppelin néven lépett színpadra, a doboknál Tony Thompson, illetve Phil Collins ült. 1988-ban John Bonham fiával, Jasonnnel kiegészülve léptek fel az Atlantic Records megalakulásának 40. évfordulóján tartott koncerten, szintén Zeppelinként.
Több mint negyedszázaddal azt követően, hogy John Bonham halála miatt abbahagyták a közös zenélést, még mindig sok rajongójuk van, elsősorban művészi teljesítményük, anyagi sikerük és a későbbi előadókra gyakorolt hatásuk miatt.
2007-ben még egy jótékonysági koncert erejéig összeálltak a még élő tagok Jason Bonhammel kiegészülve a londoni 02 Arénában. 25 millió lelkes rajongó rohamozta meg a jegyrendelésre létrehozott web site-ot, melynek következtében az teljesen összeomlott. Végül a beérkező regisztrációkból sorsolták ki a szerencséseket, akik szem és fültanúi lehettek a zenetörténelmi eseménynek.

Rockhírock

  • 2024, február 23

    Grand Funk Railroad

    A Grand Funk Railroad a korai kemény rock egyik legfontosabb amerikai képviselője volt.…

  • 2024, február 20

    A Jefferson Airplane a hatvanas évek egyik legmarkánsabb és legjobb rockbandája volt. A hippivilágnak szóló pszichedelikus rockot szállította, s ebben a…

Égben lebegők

A Hair 71 éves főszereplője motorbalesetet szenvedett.

A kultikus Hair című filmben Berger-t alakító Treat Williams hétfőn motorbalesetben életét vesztette – tájékoztat a színész ügynökének közleménye alapján a Reuters. A 71 éves Williams motorkerékpárjával autónak csapódott a vermonti Dorsetben.

A dorseti tűzoltóparancsnok arról számolt be, hogy a baleset akkor történt, amikor egy autó rákanyarodott a…

71 éves korában elhunyt Tim Bachman, a kanadai Bachman-Turner Overdrive alapító gitáros-énekese.
Január elején hunyt el testvére, a zenekar dobosa, Robbie Bachman, az alapító testvérek közül így már csak Randy Bachman van életben.

A legendás kanadai rockzenész 1972-ben csatlakozott a Bachman-Turner-Overdrive zenekarhoz, miután harmadik fivérük elhagyta az együttest. Óriási népszerűségre tettek szert ezután,…

Meghalt Török Ádám, énekes, fuvolista, dalszerző, a magyar progresszív rock és jazz rock kiemelkedő alakja.
 A  75 éves zenészt zenészt álmában érte a halál. 
Török Ádámnak nemrég sztrókja volt, de 2022-ben már a jubileumi nagykoncertjére készült.

1948. január 12-én született Budapesten. Már gyerekkorában elkezdett fuvolázni, legkorábbi zenei inspirációit így idézte fel egy pár évvel ezelőtti…